Evenimentul Zilei > Social > Sfântul Macarie și darul hienei
Sfântul Macarie și darul hienei

Sfântul Macarie și darul hienei

Anul trecut am pomenit în această rubrică de Sfântul Macarie Romanul, sărbătorit în calendarul nostru ortodox pe 23 octombrie, care a salvat de la moarte doi pui de lei rămaşi orfani de mamă, hrănindu-i şi îngrijindu-i până s-au făcut mari, când aceştia nu s-au mai despărţit de părintele lor adoptiv, rămânând în preajma lui şi arătându-i cinstire şi devotament.

Pe 19 ianuarie sunt prăznuiţi în acelaşi sinaxar alţi doi sfinţi cu numele de Macarie (Makarios = Fericitul), care au trăit în secolul al IV-lea: Sf. Macarie cel Mare (+390) şi Sf. Macarie Alexandrinul (+395).

Erau amândoi egipteni, pustnici şi asceţi, întocmai ca şi celălalt Macarie, prietenul leilor.

Cel de-al doilea Macarie, zis şi Alexandrinul, după numele marelui oraş antic din care provenea (i se mai spunea şi Macarie cel tânăr), era născut în anul 310 şi a petrecut 60 de ani în nevoinţă, mai întâi în pustiul Tebaidei, „lângă dascălii cei mari ai vieţii pustniceşti; s-a retras apoi în Egiptul de Jos şi avea câte o chilie în fiecare din cele trei părţi ale pustiului de acolo: şi la Schit, şi la Chilii, şi la Nitria”.

A făcut şi Macarie Alexandrinul mult bine unui animal, episodul fiind redat în Proloagele de la Neamţ:

„Dar iată, Dumnezeu face ca şi fiarele să cunoască pe aleşii Lui, căci stând acest Macarie, odată, şi vorbind fraţilor cele de folos în ogradă, iată, o hienă, fiară sălbatică, având cu sine pe puiul ei orb, intrând, l-a aruncat la picioarele Sfântului. Iar el, luând puiul, l-a binecuvântat şi, punând scuipat pe ochii lui, l-a făcut să vadă şi, luându-l, hiena a ieşit afară.

Iar a doua zi de dimineaţă, grăbind, a adus ea fericitului o mare piele de oaie. Iar Sfântul a zis către ea: «Nu primesc din furtişag». Deci ea, plecându-şi capul, a ieşit din ogradă, iar Sfântul a dat pielea Sfintei Melania Romana, numind-o ea darul hienei.”