Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe. De ce e bine să te cântărești în această zi
- Georgiana Dragomir
- 23 aprilie 2024, 07:46
Sfântul Gheorghe, unul dintre protectorii creștinilor ortodocși, este considerat un martir este venerat pentru curajul și credința sa în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Conform ultimelor statistici, pe 23 aprilie, când este prăznuit Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 733.000 sunt bărbați, iar 344.071 femei.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe, păstrate și acum. Ce trebuie să facem pentru a depăși greutățile
Conform credințelor populare, tradițiile încep încă de pe 22 aprilie. În ajunul sărbatorii Sf. Gheorghe, denumită popular Sângiorzul vacilor sau Alesul, se desfăşoară o serie de obiceiuri ce marchează ritual începutul anului pastoral, fiind numită „sărbătoarea ciobanilor”. Conform acesteia, ciobanii aleg locul unde se va face strunga sau stâna, alegerea mieilor şi pregătirea oilor pentru primul muls, precum şi prepararea primului caş.
În ziua de 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, românii care țin la obiceiurile străvechi, împodobesc casele şi anexele cu simboluri vegetale ce marchează renaşterea naturii.Simbolurile vegetale se aleg în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de tufan sau de păr, în Transilvania rug verde şi leuştean, rug sau frunză de fag sau gorun în Banat, şi au şi rol în protejarea casei şi gospodăriei de acţiunea strigoilor de mană care sunt foarte activi în această perioadă, conform antena3.ro.
Obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Protecție împotriva „vrăjilor”
Ca să apere animalele din gospodării, ciobanii se trezesc în ziua de Sf. Gheorghe în zori de ziuă şi buciumă, crezându-se că până unde ajunge buciumul, până acolo merg vrăjile. De asemenea, în ceastă zi se adună de pe câmp tot felul de plante de de leac, care se păstrează peste an.
Iată câteva superstiții de Sfântul Gheorghe: • Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat. • Dacă la Sân-Giorgiu e ploaie - se face grâu şi fân.
La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.