Sfântul Gheorghe distrus de balaur - REPLICA ARTISTICĂ pentru grafitti-ul șters din București la cererea Bisericii I GALERIE FOTO

Sfântul Gheorghe distrus de balaur - REPLICA ARTISTICĂ pentru grafitti-ul șters din București la cererea Bisericii I GALERIE FOTO

O lucrare murală a fost realizată în cadrul StudentFest pe unul din pereții Facultății de Arte din Timișoara în replică la graffiti-ul din București cu Sfântul Gheorghe, șters zilele trecute la insistențele Bisericii Române.

Lucrarea are aproximativ 20 metri părtrați. Ea a fost făcută pe unul din pereții Facultății de Arte din Timișoara, pe toată înălțimea clădirii. Autorul lucrării este Irlo, unul din realizatorii operei murale șterse  în Capitală. Acesta a  fost invitat la Timișoara când încă nu apăruse scandalul din București. Ulterior, a fructificat contextul și a realizat o replică la ceea ce a fost șters la cererea Bisericii Române.  ”Lucrarea e un răspuns la acțiunea bisericii / comunității care au șters-o”, a declarat  Radu Popovici, unul din organizatorii secțiunii de Grafică din cadrul StudenFest 2015. Practic, graffiti-ul de la Timișoara e  reversul lucrării inițiale, cu Sfântul Gheorghe împușcat de balaur.

Ediția din acest an a festivalului studențesc StudentFest a avut ca temă conflictul dintre generații, conflictul dintre culturi, conflicte familiale, conflicte naționale, conflicte interpersonale, interetnice sau internaționale, după cum au anunțat organizatorii evenimentului. ”În 2015 StudentFest vrea să tragă un semnal de alarmă asupra conflictelor în general, îndemnând transpunerea acestora doar în artă, fapt pentru care lansează tema conflict ca idee de pornire pentru fiecare dintre secțiunile festivalului”, au arătat organizatorii evenimentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reamintim că zilele trecute, în urma presiunilor exercitate de reprezentanții Bisericii, o lucrare  murală de mari dimensiuni, realziată de mai mulți artiști în București, a fost ștearsă de pe un perete. Conform Metropotam.ro, graffiti-ul ce-l reprezenta pe Sfântul Gheorghe ucigând dragonul abia  fusese finalizat în Piața Sfântul Gheorghe din Capitală de grupul artistic NOM Crew (Obie Platon, Irlo si Kero), când a fost șters, de Ziua Europei, după ce credincioșii și preotii de la Biserica Sf. Gheorghe s-au plâns că lucrarea ar fi ”tulburătoare și neortodoxă”.

Artistii care au realizat pictura au declarat pentru Thereart.ro că au ales tema în primul rând  datorită locului ( piața Sfântul Gheorghe) dar și pentru că legenda Sfântului Gheorghe i-a inspirat. Totodata aceștia au mai explicat aceleiași surse că în opinia lor, ideea luptei împotriva forțelor răului nu este o soluție în a le anihila, ci rezultatul unui conflict interior ce provine din lipsa de înțelegere a celuilalt. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)