Sfântul Dumitru. Tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă

Sfântul Dumitru. Tradiții și superstiții. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă Sursa foto: Razvan Valcaneantu \EEC

Pe data de 26 octombrie, creștin-ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. De această zi sunt legate multe tradiții și superstiții. Iată ce nu ai voie să faci.

Sfântul Dumitru este ultima, dar și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, după Sfânta Parascheva. Conform superstițiilor, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii.

Sfântul Dimitrie – tradiții și superstiții

Potrivit superstițiilor populare, există credinţa că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii

În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dumitru va avea anul viitor parte numai de pagubă

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a-i merge bine tot anul viitor

Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă

În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.

Tradiții de Sfântul Dimitrie legate de vreme

Sfântul Dumitru nu este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.

Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmări mersul oilor în dimineaţa sărbătorii Sfântul Dumitru. Astfel, dacă dimineaţa se va trezi mai întâi o oaie albă, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Dacă se va trezi o oaie neagră şi va pleca spre nord, iarna va fi uşoară.

Tot de Sfântul Dumitru țăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.