Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor

Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor Sursa foto: doxologia

Sfântul Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor. Cum a ajuns un sfânt din Sudul Dunării, partronul spiritual al metropolei balcanice

Sfântul Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor. Cum a ajuns un sfânt din Sudul Dunării, partronul spiritual al metropolei balcanice

Știu că mulți nu sunt de acord cu echivalența dintre balcanism și București. Dar, realitatea istorică îi contrazice. Chiar dacă, geografic vorbind, România nu este parte a Peninsulei Balcanice, cultural, cel puțin sudul României (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) sunt pur balcanice.

Craiova îl are ca protector pe Sfântul Dimitrie din Thessaloniki, prăznuit la 26 octombrie, iar București, pe Sfântul Dimitrie Basarabov, prăznuit la 27 octombrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfântul Dimitrie cel Nou - originea și cultul

Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit în perioada cunoscută drept Imperiul Româno-Bulgar sau statul Asăneștilor, în secolul XI. A fost un copil orfan, din localitatea Basarabovo (în sudul Dunării), care s-a ridicat păzind vitele sătenilor din localitate. De tânăr, simțind chemarea divină, a trăit ajutând pe cei sărmani din puținul lui, apoi a devenit ascet într-o peșteră. Aici s-a nevoit până la moarte, la el venind cei în suferință.

Se spune că Sfântul ar fi lăsat cu limbă de moarte să fie lăsat în acea peșteră, trupul lui să nu fie luat până când nu va da un semn. Treptat, cutremurele au dus la protejarea naturală a grotei unde trăise și murise sfântul. Asta până într-o zi, când vindecată miraculos, o fată a spus că l-a visat pe sfânt care i-a zis că ploile care afectaseră zona au inundat locul unde erau moaștele, erodând pietrele care blocau intrarea.

Oamenii au găsit trupul intact și l-au dus la biserica locală, așezându-l într-o raclă.

Războiul ruso-turc din 1768-1774 și aducerea Sfântului la București

Localitatea Basarabovo a fost ocupată de generalul Ivan Saltîkov, comandant al unei mari unități rusești. Acesta a dorit să ia racla și să o ducă la Lavra Pecerska din Kiev, oraș aflat atunci sub controlul Rusiei Țariste. Hagi Dimitrie, negustor român care fusese la Ierusalim în pelerinaj, pe fondul faptului că boierii români solicitau ajutorul Rusiei pentru a-i scăpa de otomani, l-a convins pe general ca moaștele să ajungă la București, pentru că sfântul era român. Generalul a luat doar mâna dreaptă și racla a ajuns cu moaștele la București. A fost așeaztă la Mitropolie la 13 iulie 1774, iar mitropolitul Filaret al II-lea al Țării Românești (1792-1793) l-a proclamat ca Ocrotitor al Bucureștiului,

I se atribuie protejarea Capitalei de ciumele din vremea lui Caragea și din 1830, protejarea clădirilor importante la Marele Foc de la 1847 și alte minuni.

Furat de bulgari la 1918, canonizat de BOR în 1955

La 6 decembrie 1916, feldmareșalul August von Mackensen defila prin Bucureștiul ocupat. La 17 februarie 1918, bulgarii care aveau și ei sectorul lor de ocupație ca aliați ai germanilor, au furat racla, dar la intervenția lui Mackensen (căruia i se furaseră 2 mașini, hoții fiind prinși cu greu), racla a ajuns la București.

În 1955, BOR ia decizia de a-l canoniza ca Sfânt pe Sfântul Dimitrie, devenit Sfântul Dimitrie cel Nou, Basarabv, iar data de prăznuire a rămas 27 octombrie.