Sexy hackerița româncă, vinovată de mii de atacuri cibernetice, le cere scuze olandezilor
- Maria Pană
- 12 octombrie 2022, 16:26
Evelin Cismaru, romanca, ce a devenit un infractor cibernetic consacrat, a spart calculatoarele a mii de olandezi, a cerut răscumpărare și chiar a spart sistemul de securitate al poliției din Washington își cere acum scuze păgubiților.
Femeia spune că și-a refăcut viața și nu mai vrea să audă de activități infracționale și vorbește pentru prima data în documentarul „Ik weet je wachtwoord”, realizat de jurnalistului Daniël Verlaan de la RTL News. Eveline Cismaru a făcut parte dintr-o bandă de ransomware care a infectat mii de calculatoare între 2014 și 2016. Ransomware-ul a fost ascuns în e-mailuri care păreau să provină de la KPN, o companie olandeză de telecomunicații fixe și mobile. În momentul în care făceai click pe link, calculatorul se bloca, iar pentru deblocare trebuia ca utilizatorul să plătească 700 de dolari. Din cauza ransomware-ului, mulți olandezi și-au pierdut fișierele și fotografiile importante și nu și-au mai putut folosi calculatoarele. În 2016, departamentul cibernetic al poliției olandeze, a primit informații conform cărora un server olandez ar fi fost implicat în distribuirea CTB-locker, această investigație a dus la arestarea bandei românești.
„Îmi pare rău, oameni buni”
Eveline a ajuns în gașcă prin intermediul iubitului ei de atunci: „Datorită lui, știam multe despre criminalitatea informatică, pentru că el era de ceva vreme în lumea asta. Ransomware-ul devenea foarte popular atunci. Eram singura femeie din această lume și toți bărbații se arătau foarte fericiți să mă ajute. Am fost de acord cu asta. Eram singura femeie din această ‘lume’ și toți bărbații erau fericiți să mă ajute“. Banii obținuți din astfel de activități au fost cheltuiți pe „lucruri stupide”, explică ea: „Cumpăram mașini și haine și mergeam des în vacanță”. Tuturor victimelor olandeze, ea își cere scuze acum, după ani de zile. „Îmi pare rău, oameni buni”, spune ea zâmbind oarecum. Pentru a adăuga imediat: „Pentru data viitoare: folosiți parole mai puternice, nu vă împărtășiți datele private și nu dați click pe link!”.