11 sfaturi utile pentru cumpărăturile online

11  sfaturi utile pentru cumpărăturile onlineFraudă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fraudele datorate cumpărăturilor online și cazurile de furt de identitate cresc în fiecare an. În timp ce hackerii pun la punct noi tehnici, mulți utilizatori online încă nu cunosc regulile simple de siguranță. Citește mai departe și ia măsuri de precauție pentru a-ți proteja banii câștigați cu greu.

Cum te expun cumpărăturile online?

Furtul de identitate , preluarea de conturi și escrocherii de tip phishing sunt amenințări majore pentru cumpărătorii online și comercianți, dar deoarece furtul prin hacking nu este la fel de vizibil precum cel tradițional, escrocii sunt mult mai greu de urmărit și de prins.

De fapt, siguranța ta depinde în mare măsură de tine. Un magazin online trebuie să acorde prioritate securității clienților, dar, în calitate de consumator, ești responsabil și pentru păstrarea în siguranță a informațiilor tale personale.

În ultimii ani, chiar și companii uriașe precum eBay, Amazon și EasyJet au scurs informații pentru miliarde de clienți. Cumpărătorii se confruntă cu pierderi financiare uriașe, așa că este esențial să înveți să iei siguranța în propriile mâini.

Sfaturi de siguranță pentru cumpărături online

Pentru a te proteja de fiecare dată atunci când faci cumpărături online, merită să cunoști cele 11 sfaturi de mai jos:

  • Cumpără numai de pe site-uri HTTPS

Asigură-te că magazinul online de unde vrei să cumperi utilizează HTTPS. Acest lucru înseamnă că detaliile tale sunt acoperite de criptarea TLS de bază. Verificarea acestui lucru este ușoară – pur și simplu privește bara de adrese URL pentru a vedea dacă începe cu ”https://”, așa cum se întâmplă pe marketplace-urile de încredere

  • Asigură-te că vizitezi un magazin online legitim

Înainte de a introduce informații personale și de a finaliza achiziția, verifică pentru a te asigura că ești în magazinul online potrivit. Există mulți hackeri și escroci care te redirecționează către site-uri web greșite.

  • Ai grijă la adresele URL scurte

Specialiștii în marketing iubesc dispozitivele de scurtare a adreselor URL, deoarece adresele URL lungi arată mai inestetic. Cu toate acestea, escrocii pot folosi și ei acest lucru, pentru a ascunde adresa URL la care ești redirecționat.

  • Evită link-urile prin email

O altă tehnică pe care o pot folosi escrocii pentru a obține informații despre cardul tău de credit este phishingul. Este un mod popular și eficient de a pirata pe cineva folosind email-uri atent concepute. 

  • Nu cumpăra prin Wi-Fi public

Nu cumpăra niciodată folosind o rețea Wi-Fi publică, deoarece are o securitate slabă și poate fi scanată de hackeri care caută conexiuni slabe. Dacă totuși trebuie, atunci este esențial să utilizezi un VPN

  • Monitorizează extrasele cardului de debit și credit 

Ar trebui să urmărești întotdeauna achizițiile și prețurile cumpărăturilor online. Acest lucru te poate ajuta să identifici potențiale hack-uri sau practici comerciale necinstite, astfel încât să poți reacționa în scurt timp.

  • Ia în considerare utilizarea unui card de credit virtual

Un card virtual poate fi folosit doar online și merită să îl folosești, pentru că în acest fel nu va fi nevoie să dezvălui informațiile reale ale cardului tău de credit. De asemenea, poți seta cardul de credit virtual să permită doar achiziții până la o anumită sumă sau să expire după o zi.

  • Ține browser-ul actualizat

Browser-ul este cel care te duce de la un magazin online la altul. Prin urmare, este important să îl menții actualizat cu cele mai bune extensii de securitate și confidențialitate.

  • Setează o parolă puternică

O bună securitate a parolei este întotdeauna importantă și este recomandat să creezi parole unice și sigure pentru fiecare site și magazin online unde ai un cont.

  • Oferă puține informații

Numele tău și câteva informații de facturare sunt toate informațiile necesare pentru o comandă online. Dacă un site web solicită informații suplimentare, părăsește site-ul.

  • Rămâi vigilent

Ca și ultim sfat, rămâi mereu vigilent. Dacă ceva sună prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este o înșelătorie și ar trebui să renunți la achiziție.

Ca și concluzie, merită să ții cont de cele 11 sfaturi de mai sus și, cel mai probabil,  nu vei mai fi în situația de a fi înșelat când faci cumpărături online.