Sesiune parlamentară 2024. Cele mai importante proiecte de la Senat și Camera Deputaților

Sesiune parlamentară 2024. Cele mai importante proiecte de la Senat și Camera Deputaților Sursa Foto: Arhiva EVZ

Săptămâna aceasta începe prima sesiune ordinară a Parlamentului. Sesiunea ordinară care începe joi, 1 februarie, este penultima din această legislatură parlamentară.

Aleșii se întorc la muncă, iar în această săptămână va avea loc prima sesiune parlamentară a anului. Senatul şi Camera Deputaţilor ar urma să dezbată mai multe proiecte ce îi vizează direct pe români.

Prima sesiune parlamentară din 2024

Deciziile privind convocarea Senatului şi a Camerei Deputaţilor în prima sesiune ordinară a anului 2024 au fost publicate luni în Monitorul Oficial. Cele două Camere ale Parlamentului sunt convocate, fiecare, în sesiune ordinară începând de joi, 1 februarie, de la ora 16:00.

Deciziile sunt semnate de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, şi de preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sesiunea ordinară care începe joi, 1 februarie, este penultima din această legislatură parlamentară.

Prima sesiune parlamentară ordinară a acestui an

Cele două camere se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an:

„Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”, se arată în Constituție. Astfel, zilele următoare va avea loc prima sesiune parlamentară din acest an. În agenda sesiunii se regăsesc mai multe proiecte legislative care ar putea fi adoptate în acest an.

Ca la fiecare început de sesiune, în prima şedinţă, senatorii şi deputaţii vor alege, prin vot, conducerile celor două Camere: vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Birourilor permanente, preşedinţii fiind aleşi la începutul legislaturii pe durata mandatului Parlamentului.

sesiune parlamentară, ședință

Subiecte abordate în prima sesiune parlamentară din acest an

Codul Rutier ar urma să primească noi modificări în 2024:

  1. Proba teoretică a examenului auto se va putea susține oriunde în țară, iar perioada necesară pentru a obține permisul de conducere se va reduce,
  2. RCA va deveni obligatorie pentru bicicletele și trotinetele electrice,
  3. Valabilitatea permisului de conducere s-ar putea majora pentru șoferii de până la 70 de ani și s-ar putea reduce pentru cei trecuți de această vârstă,
  4. Motocicliștii vor scăpa de obligația de a avea trusă medicală, triunghi reflectorizant și extinctor.

Vor fi dezbăute și aspecte ce țin de educația copiilor și un sprijin pentru persoanele cu dizabilități:

  1. Distrugerea relației unui copil cu celălalt părinte va fi considerată violență psihologică,
  2. Emisiunile TV pentru copii vor conține mai puțină publicitate,
  3. Elevii din familiile cu venituri mici ar putea primi anual vouchere pentru ochelari de vedere,
  4. Persoanele cu dizabilități ar putea beneficia de servicii stomatologice gratuite,
  5. Parcurile și locurile de joacă vor trebui dotate cu echipamente destinate copiilor cu dizabilități.

Codul Rutier ar urma să primească noi modificări

Un proiect de lege ce ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare, stabilește modificarea Codului rutier, astfel încât proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere să se poată susține oriunde în țară, nu doar în localitatea sau regiunea de domiciliu. În plus, se va reduce și intervalul de timp necesar obținerii permisului auto, ce conține perioada de școlarizare, dar și cele două etape ale examenului, mai exact, proba teoretică și cea practică, după cum arată și Avocatnet.

Un alt proiect legislativ aflat în Parlament prevede modificarea reglementărilor privind asigurările de răspundere civilă obligatorii și extinde obligația de asigurare asupra mai multor vehicule, inclusiv asupra bicicletelor electrice și trotinetelor electrice.

Conducătorii auto cu vârsta de până la 70 de ani își vor reînnoi permisul de conducere mai rar decât în prezent, deoarece, potrivit unui proiect ce ar putea fi adoptat în Parlament în acest an, valabilitatea acestor documente s-ar majora de la 10 ani, cât e în prezent, la 15 ani. Pe de altă parte, șoferii trecuți de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

Proiectul ce conține această măsură este de mai mult timp în Parlament, dar, spre sfârșit de 2023, a primit raport favorabil la Camera Deputaților, care va da votul decisiv. Concret, proiectul stabilește că, pentru a elimina o obligație greu de pus în practică, Codul rutier urmează să fie modificat, iar cei ce folosesc mopede, scutere sau motociclete să nu mai fie obligați, așa cum e acum, să aibă asupra lor trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

sesiune parlamentară, ședință

Violență psihologică în cazul unui copil înstrăinat de părinte

Înstrăinarea părintească, adică împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte va fi considerată formă a violenței psihologice, iar existența ei va avea o serie de urmări juridice. Mai precis, existența înstrăinării părintești va avea impact asupra stabilirii exercitării exclusive a autorității părintești sau asupra deciziei de stabilire a domiciliului unui copil la locuința unuia dintre părinți. Propunerea legislativă ce conține măsurile amintite nu e chiar nouă, dar ar putea să primească votul decisiv din Parlament chiar în această sesiune.

Pentru a proteja copiii, durata maximă a publicității difuzate în cadrul emisiunilor TV destinate acestora va fi de 12 minute într-o oră, după cum apare într-un proiect legislativ ce a primit, în toamna lui 2023, raport favorabil la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Părinții sau reprezentanții legali ai elevilor aflați în stare de vulnerabilitate materială din învățământul preuniversitar, adică cei ce provin din familii cu venituri mici sau cei ce sunt în plasament, vor putea beneficia de un bon valoric pentru controlul oftalmologic al copilului lor și cumpărarea de ochelari de vedere pentru acesta în fiecare an, în valoare de 0,4 din cuantumul indicatorului social de referință, potrivit unui proiect legislativ ce așteaptă votul decisiv al deputaților.

Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilități

Două proiecte de lege ce au trecut deja de primul vot din Parlament, cel al Senatului, iar acum așteaptă votul decisiv la Camera Deputaților vor aduce noi drepturi persoanelor cu dizabilități. Printre altele, persoanele cu dizabilități vor beneficia de scutire de la plata tarifului de omologare perceput de Registrul Auto Român pentru mașinile adaptate astfel încât să poată fi conduse de acestea, iar taximetriștii sau cei ce fac transport alternativ nu vor putea refuza transportul persoanelor cu handicap, a dispozitivului acestora de mers și a câinelui-ghid, după caz, riscând amenzi de până la 25.000 lei în caz contrar. De asemenea, câinii își vor putea însoți stăpânii în toate locațiile care asigură servicii publice, adică și în hoteluri, magazine ori restaurante.

O propunere legislativă aflată în atenția parlamentarilor și care urmărește completarea actualului cadru legal ce reglementează protecția persoanelor cu dizabilități va permite acestora să beneficieze de servicii stomatologice şi tratamentele dentare suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Măsura a fost propusă în contextul discrepanței dintre costurile mari ale tratamentelor stomatologice și valoarea redusă a indemnizației de handicap.

Pentru a crește accesul copiilor cu dizabilități la noi moduri de destindere și la interacțiuni cu alți copii de vârste similare, parcurile și locurile de joacă (existente sau viitoare) vor trebui să conțină și echipamente de joacă universale, ce pot fi folosite ușor și de către acești copii, conform unui proiect de lege din Parlament.

PNL și-a stabilit obiectivele pentru viitoarea sesiune parlamentară

Gabriel Andronache a explicat prioritățile legislative ale celor din PNL la viitoarea sesiune parlamentară. Liderul deputaților PNL a spus că va exista o atenție sporită în ceea ce privește legile din PNRR și eliminarea impozitării pensiilor sub 3.000 lei:

„În noua sesiune parlamentară, grupul parlamentar PNL va avea ca priorităţi legislative continuarea adoptării legilor din PNRR pentru îndeplinirea tuturor jaloanelor, urmând să menţionăm drept obiectiv în noua sesiune parlamentară adoptarea legii, pe care am iniţiat-o, referitoare la creşterea pragului de la care se impozitează pensiile de la 2.000 lei la 3.000 lei. Totodată, menţinem şi o altă prioritate legislativă constând în susţinerea profesiilor liberale.

Vom face demersurile necesare şi pentru adoptarea reglementării referitoare la interzicerea publicităţii la jocurile de noroc şi, totodată, mai avem un proiect important pentru noi, ca grup parlamentar, şi anume acela de a elimina dubla impozitare a acumulărilor care se realizează la pilonul II de pensii", a precizat Gabriel Andronache, potrivit Agrepres.

Chiar dacă ședința are loc într-un an electoral, liderul PNL a dat asigurări cu privire la asigurarea cvorumului de lucru şi a voturilor necesare adoptării proiectelor de lege.