Noul director al CIA a declarat, în prima sa intervenție publică de la numirea în februarie la conducerea Agenției Centrale de Informații, că site-ul WikiLeaks este un "serviciu de informații ostil".
Șeful CIA, Mike Pompeo, spune că WikiLeaks reprezintă o amenințare la adresa democrațiilor și face jocul dictatorilor. Toate acestea, în opinia sa, reprezintă una dintre principalele amenințări pe care trebuie să le înfrunte Statele Unite ale Americii.
"WikiLeaks se comportă ca un serviciu de informații ostil și se exprimă ca un serviciu de informații ostil. El și-a incitat simpatizanții să se integreze în CIA pentru a obține informații", a afirmat Pompeo, într-un discurs susținut la Center for Strategic and International Studies, un think-tank din Washington.
Site-ul "se concentrează în mod covârșitor asupra SUA, căutând în același timp sprijin din partea țărilor și organizațiilor antidemocratice", a spus el.
"Este timpul ca WikiLeaks să fie luat în considerare pentru ceea ce este cu adevărat și anume un serviciu de informații ostil nonstatal, care de multe ori este ajutat de actori de stat ca Rusia", a insistat Mike Pompeo.
Chiar dacă site-ul creat de australianul Julian Assange publică documente secrete din întreaga lume, el și-a câștigat notorietatea în principal în urma unor dezvăluiri legate de SUA, notează în acest context AFP.
În 2010, el a postat online 251.000 de corespondențe clasificate ale ambasadelor americane și, în plină campanie prezidențială anul trecut, a publicat documente ale Partidului Democrat, în defavoarea candidatei democrate Hillary Clinton.
Potrivit serviciilor de informații americane, acest ultim set de documente a făcut parte dintr-un complot rusesc menit să înlesnească victoria candidatului republican Donald Trump.
CIA a fost ea însăși recent afectată în mod direct de scurgeri de informații prin intermediul WikiLeaks despre tehnicile sale de piratare informatică.
Mike Pompeo a spus că Assange, care se prezintă drept un justițiar, în realitate îi ajută pe inamicii Statelor Unite. "Assange și simpatizanții săi fac astăzi front comun cu dictatorii. Desigur, ei încearcă în zadar să se acopere pe ei și acțiunile lor, insistând că doresc protejarea libertății și a vieții private. În realitate, ei nu-și apără decât celebritatea", a afirmat directorul CIA.