Serviciile de informații ale Statelor Unite sunt în alertă din cauză că ultima rachetă balistică testată de Coreea de Nord a avut o traiectorie „ciudată”. Experții militari americani încearcă să stabilească dacă este vorba despre un model nou, cu noi caracteristici, care nu au mai fost întâlnite până în prezent.
Coreea de Nord a lansat miercuri, 25 mai, trei rachete spre Marea Japoniei, la câteva ore după ce președintele Statelor Unite, Joe Biden a părăsit regiunea. Una dintre rachetele testate au avut o traiectorie diferită, apreciată ca „ciudată” de experții militari.
Mai mulți oficiali americani au declarat pentru CNN, sub protecția anonimatului, că racheta a executat un „dublu arc”. Practic, a urcat și a coborât de doua ori, succesiv. Acest „dublu arc” ar putea sugera existenţa unui vehicul de reintrare în atmosferă desprins din racheta principală. Or, în opinia experților, acest lucru indică faptul că statul comunist ar avea în arsenal astfel de arme.
În acest context, serviciile secrete americane încearcă să afle dacă este vorba despre un model nou cu caracteristici pe care experţii militari nu le-au mai întâlnit până în prezent în cazul testelor Phenianului.
Declarație comună SUA, Japonia și Coreea de Sud
La două zile după acest test, secretarul de stat american, Antony Blinken, ministrul sud-coreean de Externe, Park Jin, şi ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi au semnat o declarație comună în care își exprimă îngrijorarea.
„SUA, Coreea de Sud şi Japonia îşi exprimă profunda îngrijorarea referitoare la lansările de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord pe data de 25 mai”, se arată în declaraţie.
De altfel, Japonia a prezentat public faptul că una din cele trei rachete testate a avut o traiectorie neobişnuită. Ministrul nipon al Apărării a numit-o „neregulată”.
Raportul Coreei de Sud despre teste
Pe de altă parte, Coreea de Sud a anunțat că nord-coreenii au lansat miercuri o rachetă balistică intercontinentală la ora 6 dimineaţa (ora locală). Aceasta a străbătut o distanţă de circa 360 de kilometri, la o altitudine de aproximativ 540 de kilometri.
Ulterior, la ora 6:37 dimineaţa, Coreea de Nord a lansat o a doua rachetă balistică - despre care experţii spun că nu este o rachetă intercontinentală. Aceasta a dispărut de pe radarele sud-coreene la 20 de kilometri altitudine.
Cea de-a treia rachetă lansată de Phenian, despre care se presupune că a fost cu rază scurtă de acţiune, a zburat pe o distanţă de 760 de kilometri la o altitudine de 60 de kilometri.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield a declarat că potrivit guvernului Statelor Unite acest test de miercuri, 25 mai, reprezintă a şasea lansare a unei rachete intercontinentale din anul 2002. Coreea de Nord a lansat 23 de rachete balistice, de la începutul anului și până în prezent, conform CNN.