Rusia încearcă să destabilizeze Italia, înainte de alegeri, trimițând mii de migranți peste Marea Mediterană. Acțiunea este coordonată de grupul de mercenari ruși Wagner, care controlează zonele din Libia de unde sunt îmbarcați migranții ilegali. Avertismentul vine chiar din partea serviciilor de informații italiene. Prin această acțiune, Kremlinul intenționează să-i dea o mână de ajutor, în contextul viitoarelor alegeri, omului său, Mateo Salvini, președintele unui partid anti-imigrație și susținător a politicii luio Vladimir Putin.
Serviciile secrete italiene atrag atenția asupra uneia dintre acțiunile de destabilizare a țării, puse la care de Rusia prin intermediul mercenarilor din grupul Wagner. Conform ofițerilor de informații, mii de migranți ilegali sunt trimiși peste Marea Mediterană, în Italia, din zonele controlate de mercenari, după cum transmite The Telegraph.
Prin această acțiune, Rusia încearcă să destabilizeze Italia și scena politică, în contextul alegerilor anticipate programate pentru luna septembrie. Astfel, conform sursei citate, aproape 39.000 de migranți au ajuns în Italia până acum, în acest an. Numărul este mult peste cel înregistrat la finalul trecut, de 27.771, potrivit informațiilor publicate de mass-media.
Cei mai mulți dintre acești cetățeni care caută o viață mai bună în țările occidentale, sunt îmbarcați din apropiere de Tobruk, un oraș portuar de pe coasta estică a Mediteranei din Libia. Zona este controlată de mercenarii grupării Wagner și de aliații săi libieni.
„Libia este un tun îndreptat spre campania electorală. Imigrația este poate cea mai puternică armă pentru cei care au interesul de a destabiliza și, prin urmare, de a interfera cu votul din septembrie”, a scris ziarul La Repubblica, citând un agent al serviciilor secrete italiene.
Italia un punct sensibil al UE
Folosirea Grupului Wagner pentru a promova astfel de acțiuni, de destabilizare a Italiei, înainte de alegeri, are logică declarat un parlamentar de la Roma, Enrico Borghi.
„Nu ar trebui să surprindă pe nimeni că Wagner ar trebui să se implice în competiția electorală din Italia. Rusia lui Putin încearcă să influențeze alegerile din țara noastră. El a aprins un cuptor – Libia, Africa. A pune Italia în dificultate înseamnă a ține în șah întreaga Europă”, a declarat Enrico Borghi, membru al comisiei parlamentare pentru informații, citat de La Repubblica.
Acțiunea îl favorizează pe omul lui Putin
Guvernul italian condus de Mario Draghi a căzut în această lună, astfel că au fost stabilite alegeri anticipate pentru data de 25 septembrie. Criza guvernamentală a fost susținută de partidul lui Mateo Salvini, considerat omul Kremlinului în politica de la Roma. Presa din Italia a relatat despre partidul acestuia, Liga, îndreptat împotirva imigrației, că ar avea legături strânse cu Rusia. Chiar Mateo Salvini a pozat, în Piața Roșie, la moment dat, purtând un tricou imprimat cu imaginea lui Vladimir Putin. De altfel, partidul său a căutat finanțare în Rusia pentru acțiunile electorale.
În ultimele zile au apărut informații, potrivit cărora Mateo Salvini ar fi acționat la cererea lui Vladimir Putin pentru a face să cadă guvernul condus de Mario Draghi, la 24 de ore după ce și-a exprimat susținerea. În acest context, doi foști prim-miniștri italieni au cerut o anchetă urgentă cu privire la afirmațiile potrivit cărora Moscova ar fi exercitat presiuni asupra lui Salvini pentru a-și retrage sprijinul acordat premierului Draghi.
De menționat că Liga a încheiat o alianță de dreapta cu Frații din Italia și cu partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi pentru alegerile din septembrie.
Scenariul pregătit de Lukașenko în Polonia
Trebuie spus că un aflux ridicat de migranți ar putea îngrijora opinia publică din Italia care și-ar îndrepta susținerea către alianța de dreapta. Principalul beneficiar al unei astfel de acțiuni ar fi Mateo Salvini, al cărui discurs politic a este despre necesitatea de a limita sosirile neautorizate.
Aceste acuzații la adresa Rusiei, potrivit căreia se folosește de migranți pentru a destabiliza Europa vine la aproximativ un an de la o acțiune similară pusă la cale în Belarus. În urmă cu un an, Alexander Lukașenko, a trimis mii de migranți din Orientul Mijlociu în UE, provocând o criză la granița cu Polonia.
Belarus a chemat oamenii, în principal din Irak, să zboare la Minsk, apoi i-a transportat cu autobuzele la granița puternic împădurită cu Polonia. De aici, migranții au fost îndemnați să treacă pe jos în Occient. Varșovia a reacționat imediat, mobilizând mai multe forțe în zonă și construind un zid, tactici care au declanșat o dispută în cadrul UE pe tema drepturilor omului.
Kremlinul a fost indicat drept responsabil pentru această acțiune, dat fiind că Vladimir Putin vede migranții ca pe un instrument de subminare a guvernelor europene, slăbind coeziunea în UE.
Grupul de mercenari ai lui Putin
Înființat în 2014 de un fost soldat al forțelor speciale rusești care a numit grupul de mercenari după indicativul său militar, Grupul Wagner a fost folosit de Kremlin pentru a-și desfășura activitatea murdară în colțuri îndepărtate ale lumii. Aproximativ 2.000 de mercenari au luptat în războiul civil din Libia pentru generalul Khalifa Haftar, un aliat al Rusiei.
Grupul Wagner a fost asociat cu multiple crime de război și are o reputație de brutalitate. În Libia, localnicii i-au acuzat pe mercenarii lui Putin că au ucis civili și prizonieri.
Odată cu creșterea numărului de victime ale armatei ruse în Ucraina, legăturile oficiale ale grupului Wagner cu Moscova s-au întărit.
Ministerul britanic al Apărării a declarat săptămâna aceasta că armata rusă integrează din ce în ce mai mult Grupul Wagner în forțele sale de luptă. Gruparea a primit responsabilități pe anumite secțiuni de front din cauza lipsei trupelor.