Serviciile secrete britanice angajează SPIONI vorbitori de limba RUSĂ, care să stea cu ochii pe PUTIN

Serviciile secrete britanice angajează SPIONI vorbitori de limba RUSĂ, care să stea cu ochii pe PUTIN

Serviciul britanic de spionaj MI5 a postat un anunţ pentru angajarea de vorbitori de limba rusă, fapt ce arată, conform analiştilor în domeniu, că serviciile secrete britanice au din nou în centrul atenţiei Moscova, pe care au neglijat-o după căderea Cortinei de Fier.

Potrivit anunţului, printre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor face parte din viitoarea generaţie de agenţi specializaţi în problemele Rusiei se numără cunoaşterea la un nivel avansat a limbii acestei ţări, scrie The Telegraph.

În plus, ei trebuie să fi petrecut cel puţin opt din ultimii zece ani în Marea Britanie, să aibă cel puţin un părinte de naţionalitate britanică şi, înainte de toate, să fie suficient de discreţi astfel încât să nu scrie pe reţelele de socializare despre succesele din misiunile efectuate.

Textul conţine şi o descriere generală a unor elemente din activitatea viitorilor agenţi, care vor intra în rândurile MI5 după un proces complex de selecţie care va dura circa nouă luni.

Astfel, ei sunt avizaţi că va trebui să asculte ore în şir conversaţii telefonice interceptate sau să caute prin documente informaţii care să conducă la o mai bună înţelegere a acţiunilor şi intereselor statului rus.

Apoi, orice informaţie de interes va fi transmisă mai departe echipelor de analişti, agenţilor aflaţi în misiune, precum şi structurilor guvernamentale de la Londra ce au nevoie de asemenea date pentru a-şi stabili politica faţă de preşedintele Vladimir Putin, notează Agerpres.

Agenţii care vor fi recrutaţi pot fi trimişi şi în misiune în afara ţării.

Mai mulţi experţi sesizează că această determinare bruscă a MI5 de a căuta vorbitori de limba rusă - apărută în contextul escaladării conflictului din Ucraina - ne face să ne întrebăm dacă nu cumva serviciile secrete britanice au reacţionat lent în faţa aparentei intensificări a spionajului venit din Est, în condiţiile în care după căderea Zidului Berlinului mulţi agenţi britanici activi în spatele Cortinei de Fier au fost retraşi.

„În mod evident, în interiorul serviciilor de securitate şi al guvernului în ansamblu există o nevoie disperată de vorbitori de limba rusă”, subliniază Andrew Foxall, director al Centrului de Studii Ruseşti din cadrul Societăţii Henry Jackson.

„Începând din anii '90, din cauza numărului tot mai redus al vorbitorilor de limba rusă, resursele alocate studierii spaţiului rusesc au fost risipite, situaţie ce s-a menţinut până în ziua de azi”, remarcă analistul citat.

El subliniază că, în ultimii ani, Londra a devenit un focar al activităţii „forţelor obscure” din Rusia. Expertul britanic atrage atenţia şi asupra metodelor informative folosite de serviciile ruseşti. „Indivizii pe care de obicei îi vedem precum nişte spioni de genul James Bond sunt în prezent o raritate (...) Ruşii au acum agenţi plasaţi în poziţii cheie în centre de analiză (think tank-uri), bănci ori organizaţii private şi care transmit informaţii Kremlinului. Este de fapt o subcontractare a activităţilor de spionaj tradiţionale către persoane pe care ruşii le pot racola, apoi le folosesc şi în final le abandonează când nu mai sunt utile”, explică Andrew Foxall.

La rândul său, fostul ambasador al Marii Britanii la Moscova între anii 2004 şi 2008, Sir Tony Brenton, notează că, sub aspect informativ, „Rusia este un loc foarte opac”, unde foarte puţine informaţii pot fi obţinute din surse deschise.

Cât despre cei care vor fi recrutaţi în urma anunţului postat de MI5, el subliniază că aceştia trebuie să fie loiali, străluciţi şi stabili. „Nu ne trebuie oameni care încearcă să-şi depăşească limitele sau care ar putea ceda şi să vândă informaţii presei”, a punctat fostul diplomat britanic.