Serviciile daneze de informații: Rusia ar putea declanșa un război major în Europa, în următorii cinci ani

Serviciile daneze de informații: Rusia ar putea declanșa un război major în Europa, în următorii cinci aniVladimir Putin. Sursa foto: TASS

În cazul în care Moscova va considera că NATO este fragilă, Rusia ar putea fi pregătită să poarte un „război la scară largă” în Europa în următorii cinci ani, a declarat Serviciul danez de informații pentru apărare (DDIS).

SUA joacă un rol important în deciziile luate de Rusia

„Este probabil ca Rusia să fie mai dispusă să folosească forța militară într-un război regional împotriva uneia sau mai multor țări europene membre ale NATO dacă percepe alianța ca fiind slăbită din punct de vedere militar sau divizată din punct de vedere politic”, se arată în raportul publicat marți.

„Această situație este adevărată mai ales dacă Rusia va considera că Statele Unite nu pot sau nu vor să sprijine țările europene din NATO într-un război cu Rusia”, mai arată documentul, subliniind că Rusia își consolidează capacitățile militare pentru a se pregăti pentru un eventual război împotriva NATO.

Această evaluare a amenințării realizată de DDIS are loc în contextul în care președintele american Donald Trump încearcă să pună capăt războiului din Ucraina, care va intra în al patrulea an la sfârșitul acestei luni.

Donald Trump

Donald Trump / sursa foto: dreamstime.com

Scenariile în care Putin ar putea începe un război

Agenția oferă trei scenarii care ar putea avea loc dacă conflictul din Ucraina încetează sau ajunge să fie blocat, plecând de la premisa că Rusia nu are capacitatea de a purta un război cu mai multe țări în același timp.

În următoarele șase luni, conform documentului menționat, Rusia ar putea purta un război local cu o țară învecinată, în timp ce în doi ani ar putea lansa un război la un nivel mult mai extins, în regiunea Mării Baltice. În cinci ani, în același timp, ar putea lansa un atac la scară largă asupra Europei, în contextul în care SUA nu s-ar implica.

Armata rusă

Armata rusă. Sursa foto: army.md

Agenția a precizat că nu a luat în considerare nicio posibilă sporire a capacităților de apărare ale NATO.

Trump a îndemnat membrii NATO să își crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, mai mult decât dublul obiectivului actual, și a susținut că SUA s-ar putea retrage din alianța militară dacă aliații săi nu își plătesc datoriile.

În 2024, Trump a declarat că va „încuraja” Rusia să atace orice țară membră NATO care nu își îndeplinește obligațiile financiare, relatează Politico.eu