Servicii de plată digitalizate în Republica Moldova. Creditele bancare vor fi monitorizate

Servicii de plată digitalizate în Republica Moldova. Creditele bancare vor fi monitorizate Sursa foto: Dreamstime.com

Banca Națională a Moldovei a anunțat că, în 2024, serviciile de plată vor fi digitalizate, iar plățile interbancare vor fi automatizate. Totodată, va fi monitorizată și evoluția creditelor acordate persoanelor fizice.

Servicii de plată digitalizate și plăți interbancare instant, principalele schimbări în 2024. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat că își va continua acțiunile întreprinse în contextul tendințelor de digitalizare a serviciilor de plată și modernizării sistemului automatizat de plăți interbancare.

Măsurile vor fi axate pe implementarea în viitorul apropiat a plăților instant. BNM mai menționează că va asigura supravegherea în domeniul TIC, pentru îmbunătățirea rezilienței băncilor și asigurarea unei protecții corespunzătoare împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice.

Banca Națională a Republicii Moldova

Sursa foto: BNM

„BNM va continua și în acest an să supravegheze cu prudență activitatea băncilor licențiate pentru a le menține reziliente și stabile. Aceasta în condițiile în care sistemul bancar autohton a încheiat anul 2023 cu rezultate financiare bune, băncile menținând toți indicatorii prudențiali în limitele reglementate”, a transmis BNM, printr-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banca Națională a Moldovei, servicii de plată digitalizate și măsuri pentru 2024 privind riscul de credit

Astfel, prioritățile stabilite pentru anul 2024 se referă la guvernanța corporativă, riscul de credit, riscul ratei dobânzii asociat activităților din afara portofoliului de tranzacționare, analiza, evaluarea și soluționarea vulnerabilităților sistemelor de plăți și decontare, precum și a serviciilor de plată, prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, identificarea și gestionarea eficientă a riscului asociat tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor.

Va fi monitorizată și evoluția creditelor acordate persoanelor fizice

Pe parcursul anului 2024, a mai transmis BNM, instituția va continua evaluarea asigurării controlului corespunzător al riscurilor și existența unui proces independent și eficient de luare a deciziilor. De asemenea, BNM, condusă de la începutul anului de Anca Dragu, va continua activitățile de identificare și evaluare a riscurilor noi asociate evoluției tehnologiilor financiare și jurisdicțiilor care sunt considerate vulnerabile la activități de spălare a banilor sau de eludare a sancțiunilor internaționale. În cadrul supravegherii continue va fi monitorizată și evoluția creditelor acordate persoanelor fizice, luând în considerație creșterea acestora.

Anca Dragu

Sursa foto: Arhiva EVZ

„În 2023, preocupările de bază ale Băncii Naționale a Moldovei în domeniul supravegherii bancare s-au axat pe gestionarea eficientă a efectelor războiului din Ucraina, precum și ale celor cauzate de inflație. Astfel, în pofida factorilor externi negativi, indicatorii sectorului bancar s-au încadrat în limitele reglementate, reflectând, în acest mod, reziliența sectorului ca rezultat al reformelor din ultimii ani”, a mai transmis BNM.