Republica Moldova. Ministerul Culturii din Chișinău, în frunte cu ministrul Sergiu Prodan, este învinuit de liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM) că i-ar ignora solicitarea de a include în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat zece morminte ale deputaților Sfatului Țării, lăsate să se degradeze și în calea vandalilor. În ianuarie curent, PNM a depus un memoriu la Ministerul Culturii, cu solicitarea de a include zece morminte ale membrilor Sfatului Țării, aflate în Cimitirul Central din Chișinău, în Registrul Monumentelor din Republica Moldova Ocrotite de Stat.
Mormintele personalităților care au votat Unirea cu România, în calea vandalilor și în pericol continuu de a fi lichidate
Este vorba de locurile de veci ale următoarelor personalități, care au votat Unirea Basarabiei cu România: Nicolae N. Alexandri, Boris Epure, Vasile Țanțu, Vasile Lașcov, Sergiu Donică- Iordăchescu, Iacob Suceveanu, Anton Crihan, Vasile Cijevschi, Ion T. Costin și Nicolae Moghileanschi.
„De-a lungul timpului, mormintele acestor personalități au fost vandalizate și neglijate, iar condițiile din Cimitirul Central din Chișinău sunt tot mai periculoase pentru integritatea lor. Prin urmare, propunem cu respect ca aceste locuri de veci ale membrilor Sfatului Țării să fie incluse în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat, garantându-le astfel o protecție adecvată și prevenind viitoarele deteriorări”, se arată în memoriul PNM.
Dragoș Galbur: „Timp de zece luni, responsabilii de la Ministerul Culturii nu au mișcat un deget...”
„Acești eroi, prin curajul și devotamentul lor, au votat independența față de Imperiul Rus, în 1917 și Unirea cu România, în 1918. Cu regret, de mai bine de zece luni, Ministerul Culturii nu a întreprins nicio acțiune concretă pentru a proteja aceste morminte istorice. Timpul și nepăsarea față de aceste monumente riscă să le distrugă irecuperabil, ștergând astfel și ultimele urme glorioase ale istoriei românilor din Basarabia.
Fiecare zi care trece adâncește degradarea acestor morminte, iar noi asistăm neputincioși la un proces ireversibil de uitare. Înțelegem că pentru Sergiu Prodan, monumentul activistului bolșevic Grigori Kotovski pare să fie mai important, așa cum a declarat public, însă în calitatea sa de ministru, ar trebui să protejeze, în primul rând, adevăratele valori naționale”, a declarat Dragoș Galbur.
„O droaie de oameni primesc salarii degeaba...”
Liderul PNM atenționează că „Uniunea Sovietică a reușit, timp de 50 de ani, să ne șteargă din memoria colectivă și arhitecturală multe dintre dovezile apartenenței noastre la neamul românesc. În 2024, ne întrebăm: ce s-a schimbat? Salvarea acestor morminte nu este doar o datorie față de trecut, ci și un angajament pentru viitorul nostru identitar românesc.”
Un răspuns la memoriul PNM din partea lui Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, a urmat toooocmai la 25 martie. Conform scrisorii oficiale, responsabilii ar fi inițiat elaborarea dosarelor de clasare a mormintelor în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.
„Protecția mormintelor unor eroi, subiect nepopular. Mi-au cerut mie să le fac munca”
„De atunci, problema nu a fost rezolvată. De aceea, am sunat personal la Ministerul Culturii, luna trecută. Rita Garconița, consultant principal în cadrul Direcției patrimoniului cultural, mi-a spus că documentele cu pricina sunt pe masa ei. Doar că nimeni nu se ocupă de ele. Aceasta deoarece nu ar exista un specialist care să meargă la cimitir, pentru verificările de rigoare, să facă poze la mormintele în cauză și să le anexeze la dosar. Iar ea nu se ocupă de așa ceva!!!
Mai mult, responsabila de la Ministerul Culturii mi-a cerut mie să fac activitatea respectivă. Deși conform datelor noastre, funcționarii de la guvern au lefuri de zeci de mii de lei pe lună. Doar ministrul ia pe lună peste 50 mii de lei moldovenești! O droaie de oameni de la Ministerul Culturii din Chișinău, care primesc salarii degeaba și eu trebuie să le fac munca?! Subiectul protejării mormintelor acestor eroi pare a fi nepopular”, a mărturisit Dragoș Galbur, pentru EVZ.
Ministrul culturii solicită PNM să-și facă treaba până la capăt
Solicitat de EVZ să se pronunțe asupra acestei chestiuni, ministrul Sergiu Prodan ne-a răspuns că Ministerul Culturii al Republicii Moldova salută inițiativa de a include în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat zece morminte ale membrilor Sfatului Țării, din Cimitirul Central din Chișinău. Ar fi menționat aceasta și în corespondența cu PNM.
„Ministerul a transmis solicitarea spre examinarea Institutului Patrimoniului Cultural, care a identificat 11 morminte, ale personalităților care au făcut parte din Sfatul Țării, în anii 1917-1918. Se mai adaugă locul de veci al deputatului Constantin Bivol. Urmare a corespondenței și a discuției, inclusiv telefonice, cu Dragoș Galbur, reiterăm că ministerul, conform procedurii, este în așteptarea dosarului din partea grupului de inițiativă, pentru a da curs elaborării hotărârii de guvern și a promova inițiativa în agenda Parlamentului Republicii Moldova.”
Precizăm că mormintele celor aproape 260 de deputaţi care au activat în Sfatul Ţării se află în mai multe state din Europa (Republica Moldova, România, Germania, Polonia, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Franţa), dar şi în America de Nord (Canada). Unii deputaţi au murit în tihnă, de bătrâneţe, iar alţii – în gulagul sovietic, conform cercetătorului Mihai Tașcă. Unele morminte ale eroilor noștri încă nu sunt găsite.