Serghei Șoigu susține că Rusia ar fi distrus șase sisteme HIMARS ucrainene

Sursa: Arhiva EVZ

Invazia rusă a Ucrainei care a început pe 24 februarie continuă, cu victime în creștere de ambele părți. Serghei Șoigu, ministru al Apărării al Federației Ruse susține acum că a distrus șase sisteme de rachete HIMARS, fabricate în Statele Unite, de la începutul conflictului cu Ucraina.

Rusia anunțase încă de luni că a mai distrus încă două sisteme americane HIMARS, însă armata Ucrainei a negat și a ironizat Moscova, comentând că era vorba despre ambulanțe militare M1152 HMMWV.

Forțele ucrainene opun rezistență folosind ajutorul militar occidental, iar președintele Volodimir Zelenski cere în mod regulat lumii să facă mai mult pentru a-i ajuta țara. Guvernele din întreaga lume au impus sancțiuni grele împotriva Moscovei, dar s-au oprit înainte de a interveni direct, de teama să nu declanșeze un conflict mai larg.

Între timp, pe front lupta continuă. Marți, Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia a distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA de la începutul conflictului din Ucraina, relatează Interfax.

Şoigu a mai precizat că Rusia a distrus, de asemenea, cinci sisteme de lansare de rachete Harpoon anti-navă şi 33 de obuziere M777, de când Moscova a dislocat zeci de mii de militari în Ucraina pe 24 februarie.

Rusia folosește centrala nucleară ca „scut”

La rândul lor, SUA au susținut că Rusia folosește cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei ca „scut nuclear” prin staționarea trupelor acolo, împiedicând forțele ucrainene să întoarcă focul și să riște astfel un teribil accident nuclear.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus la Washington că este „profund îngrijorat” de faptul că uzina Zaporojie, este acum folosită ca bază militară pentru a trage asupra forțelor ucrainene.

„Desigur, ucrainenii nu pot să tragă înapoi, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil care implică centrala nucleară”, a declarat Blinken reporterilor după discuțiile de neproliferare ale ONU, ce au avut loc la New York.

Ucraina, încă un ajutor militar din partea SUA

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat că oferă până la 550 de milioane de dolari în arme și echipamente pentru Ucraina. Aceasta „include mai multă muniție pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) și sistemele de artilerie de 155 mm”.

Cea mai recentă tranșă ridică ajutorul militar cumulat, dat de administrația Biden pentru Ucraina la aproximativ 8,7 miliarde de dolari.

Lumea, la un singur pas de apocalipsa nucleară

Antonio Gutteres, secretarul general al ONU, a precizat, în cadrul unei conferințe pentru țările care au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară, că lumea se confruntă cu riscuri nucleare majore și este la un pas de o interpretare greșită a unui incident care ar putea conduce la distrugerea nucleară.

Vorbind la aceeași conferință, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a îndeamnat statele care dețin arme nucleare să dezvăluie informații despre producția lor de materiale fisionabile.

Japonia „încurajează SUA și China să se angajeze într-un dialog bilateral privind controlul și dezarmarea armelor nucleare”, a precizat el, potrivit asia.nikkei.com.