Serbia refuză să adere la NATO: Aleksandar Vučić promite să nu fie „pradă ușoară”. Președintele anunță dezvăluiri uluitoare în doar câteva zile

Serbia refuză să adere la NATO: Aleksandar Vučić promite să nu fie „pradă ușoară”. Președintele anunță dezvăluiri uluitoare în doar câteva zile Sursa: Vladimir Jovanovic | Dreamstime.com

Președintele Serbiei, lider al Partidului Progresist Sârb (SNS), Aleksandar Vučić, a transmis, sâmbătă, 19 februarie, că poporul său „iubește statutul neutru al armatei sale și nu vrea armata altcuiva”. La primul miting electoral al formațiunii politice pe care o conduce, organizat în satul Merošina din sudul regiunii, oficialul a subliniat că Serbia nu va adera la NATO.

Tensiunile dintre Serbia și Rusia au debutat după ce, în anul 2016, cel dintâi stat a făcut un pas spre NATO prin acordarea libertății de mișcare și imunitate trupelor militare ale alianței. Această decizie a declanșat o dezbatere publică aprinsă și a zdruncinat relațiile tradițional bune ale țării cu Rusia.

Serbia refuză să adere la NATO

Acordul de cooperare al lui Aleksandar Vučić (la acea vreme, premier - n.r.) cu NATO a pus sub semnul întrebării neutralitatea militară a Serbiei. În ciuda asigurărilor că Serbia nu va solicita aderarea la NATO, fisurile în relația Rusia nu au dispărut complet.

Menținerea neutralității militare, cooperând cu NATO prin programul Parteneriatul pentru Pace și, în același timp, menținerea unor relații bune cu Rusia, rămâne cea mai bună opțiune pentru Belgrad, atât din punct de vedere economic, cât și politic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, fiecare pas pe care administrația îl face mai aproape de UE și de integrarea transatlantică este întâmpinat cu o creștere a retoricii de dreapta. Începând cu anul 2000, toate guvernele sârbe au încercat să jongleze cu interesele concurente.

Pe fondul crizei ucrainene, președintele Serbiei reiterează că țara pe care o conduce nu va adera la NATO.

„În câteva zile, veți vedea unele dintre cele mai sofisticate sisteme din lume”

Mai mult decât atât, oficialul a transmis că, într-un termen de câteva zile, liderii internaționali vor fi martori ai evoluției forței armate a Serbiei.

„Oamenii vor ca noi să avem o armată puternică, astfel încât nimeni să nu poată amenința vreodată Serbia. În câteva zile, veți vedea o Serbie mult mai puternică și vă veți bucura să vedeți unele dintre cele mai sofisticate sisteme din lume. Serbia nu va mai fi niciodată o pradă ușoară pentru nimeni”, a declarat președintele Vučić, pe 19 februarie.

Aleksandar Vučić nu vrea să-și strice relațiile cu Rusia și China

Vučić a precizat că Serbia are în față „multe provocări”. Președintele a reiterat că țara sa se află pe calea europeană, dar că „nu va strica relațiile cu Rusia și China”, potrivit euroactiv.com.

„Timp de șapte sau opt ani am fost avertizați că nu vom putea fi în relații bune cu toată lumea, că nu vom mai putea sta mult timp pe două scaune, dar ei nu înțeleg că avem doar unul, scaunul sârbesc, pe care îl iubim mai mult decât oricare altul și pe care nu l-am da pentru nimic în lume.

Serbia a lucrat încet și în tăcere, păstrând Kosovo și protejând poporul nostru oriunde ar trăi pe teritoriul fostei Iugoslavii. Nu au existat nici războaie”, a mai spus președintele Vučić.