Marinika Tepic, lidera opoziției sârbe, de orgine română, este în greva foamei de mai multe zile, Ea protestează, în ciuda sfaturilor medicilor, faţă de posibila fraudă electorală de la alegerile din țara vecină.
Serbia se confruntă în aceste zile cu masive proteste organizate de opoziția care acuză o fraudă electorală masivă. Una dintre figurile importante ale opoziției, Marinika Tepic, este de origine română. Ea provine dintr-o familie din Pancevo. De mai multe zile, românca se află în greva foamei, pentru democrație în Serbia.
Serbia se revoltă împotriva regimului Vučić
Marinika Tepic este o figură importantă a opoziției din Serbia care acuză o fraudă electorală la alegerile de zilele trecute. Ea a recurs la un gest extrem pentru a protesta. Politiciana de origine română a intrat în greva foamei și nu intenționează să renunțe. Aceasta contrar recomandărilor medicilor care au constatat o deteriorare a stării sale de sănătate.
Marinika Tepic nu a mai mâncat de nouă zile, cerând reluarea alegerilor din Serbia, relatează Reuters.
Alianţa de opoziţie Serbia împotriva Violenţei s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale de la începutul acestei luni. Reprezentanții alianței au acuzat Partidul Progresist Sârb (SNS), populist aflat la putere, de fraudă electorală pe scară largă.
Greva foamei pentru democrație
Marinika Tepic a intrat în greva foamei împreună cu alți cinci colegi în urma votului. Ea face de două ori pe zi perfuzii intravenoase în urma deteriorării stării sale de sănătate, constatate luni. Într-un interviu acordat Reuters, a precizat că nu va renunța la protest, indiferent de recomandările medicilor.
„Probabil că îmi vor cere să opresc greva foamei, dar le voi cere să ajute ca această luptă să continue. Aceasta este lupta pentru libertatea noastră”, a declarat Tepic.
Greviştii foamei stau în interiorul biroului Comisiei Electorale de Stat, o clădire din centrul Belgradului. În trecut, aici a funcționat Parlamentul din Serbia. Tepic a acuzat autorităţile că au apelat la turism electoral, aducând alegători să voteze, din străinătate. Astfel, ar fi fost aduși alegători cu autobuzele, din Bosnia şi Kosovo.
Serbia, proteste în stradă
Marinika Tepic a declarat că este nevoie de o misiune internațională care să revizuiască întregul proces electoral. Potrivit spuselor sale, alegerile din Serbia ar trebui anulate și reorganizate în condiții corecte.
„Solicităm o misiune internaţională care să efectueze o revizuire a întregului proces electoral. Vrem ca alegerile să fie anulate şi să se organizeze altele noi în 5-6 luni, dar în condiţii mai bune”, a mai spus Marinika Tepic.
Săptămâma trecită, o misiune internaţională de monitorizare a alegerilor a declarat că partidul de guvernământ a obţinut un avantaj incorect. Reprezentanții comisiei au acuzat partizanatul media, influenţa preşedintelui Aleksandar Vucic şi neregulile de la vot. Ei au reclamat cumpărarea de voturi.
Alianța Serbia Împotriva Violenţei a organizat proteste zilnice în faţa Comisiei Electorale pentru a contesta rezultatele alegerilor. Duminică seara, protestul a devenit violent, iar 38 de persoane au fost reţinute de poliţie.