Serbia este sub presiune. Trebuie să-și schimbe poziția față de Moscova

Serbia / Sursa: Allexxandar | Dreamstime.com

Serbia se confruntă cu „presiuni uriașe”, deoarece rezistă în fața aderării la Uniunea Europeană, în fața Statelor Unite și a altor țări pentru a impune sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic.

Serbia efectuează un delicat act de echilibrare între aspirațiile sale europene, parteneriatul cu NATO și alianța sa religioasă, etnică și politică veche de secole cu Rusia. Vucic a spus că Serbia s-a alăturat Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a condamna atacul Rusiei asupra Ucrainei, dar că nu sunt implicate sancțiuni. Serbia a fost singura țară din Europa care a refuzat să introducă sancțiuni împotriva Rusiei, a adăugat el.

„Serbia se află într-o situație extraordinar de dificilă, există mai puțină înțelegere ca niciodată pentru poziția națiunii noastre”, a spus Vucic într-un discurs televizat. „Ne confruntăm cu o presiune uriașă”. Țara, care se bazează pe Rusia pentru nevoile sale energetice, este sub presiune pentru a-și armoniza politica externă cu cea a Uniunii Europene, la care își propune să adere.

În timp ce Uniunea Europeană și Rusia au emis interdicții pentru spațiul aerian, compania aeriană a Serbiei, Air Serbia, încă zboară între Belgrad și Moscova, suplimentând capacitatea aeriană.

Vucic a spus că se teme că Serbia ar putea să-și piardă sprijinul din partea Națiunilor Unite în ceea ce privește statutul fostei sale provincii Kosovo, dacă Rusia va fi exclusă din organismul mondial. Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după o campanie de bombardare a NATO în 1999 pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forțele sârbe în timpul unei contrainsurgenței de doi ani, dar încă revendică provincia separatistă ca parte a teritoriului său. Nici Rusia nu recunoaște independența Kosovo, potrivit Reuters.