Timişorenii sunt invitaţi sâmbătă să descopere Castelul Huniazilor, cea mai veche clădire din oraş, în cadrul unui maraton de evenimente cultural-artistice cu tematică medievală.
Muzeului Banatului din Timişoara le propune timişorenilor să descopere, sâmbătă, istoria Castelului Huniazilor.
"Castelul şi cavalerii săi... din tainele Evului Mediu" este un eveniment interactiv care le va permite timişorenilor să se întoarcă în timp pentru a afla detalii inedite despre cea mai veche clădire din Timişoara.
Promovare pe Facebook
"Muzeografii care organizează acest eveniment doresc să-i familiarizeze pe cei interesaţi cu diverse subiecte aparţinând istoriei şi civilizaţiei din perioada medievală", explică Dan Leopold Ciubotaru, directorul Muzeului Banatului.
Din dorinţa de a mediatiza cât mai bine evenimentul, organizatorii îşi promovează acţiunea şi pe Facebook, unde Muzeul Banatului are 462 de "prieteni ".
Maratonul medieval va începe, sâmbătă, la ora 11.30 şi se va încheia în miez de noapte, iar pe tot parcursul zilei toţi angajaţii muzeului vor purta straie medievale, în timp ce micuţii care fac parte din corul de muzică medievală al muzeului vor anima atmosfera.
Şi pentru ca atmosfera Evului Mediu să fie transpusă cât mai fidel, organizatorii le recomandă timişorenilor să apeleze şi ei la obiecte de vestimentaţie specifice acelei perioade.
Programul pregătit de Muzeul Banatului cuprinde o paradă de costume medievale, avându-i drept protagonişti pe muzeografii costumaţi în cavaleri medievali şi prinţese, recitaluri de poezie şi muzică medievală, dar şi expoziţii şi conferinţe.
Muzeografii le vor explica timişorenilor cum se îmbrăcau cavalerii şi ce semnificaţie aveau piesele de îmbrăcăminte folosite la curtea regilor în perioada medievală.
Poeme, dansuri şi legende
Între orele 11.30 şi 18.00, publicul va putea asculta legenda Regelui Arthur şi a Cavalerilor Mesei Rotunde, vor afla lucruri inedite despre modul în care erau utilizaţi banii în Evul Mediu, dar şi despre cel mai popular instrument muzical al perioadei, lăuta.
Şi nu în ultimul rând, timişorenii vor avea parte de o prezentarea a istoriei Castelului Huniazilor, susţinută de muzeograful Zsuzsanna Kopeczny.
De la ora 18.00, membrii Asociaţiei Noua Acropole vor recita poeme medievale, urmate de dansuri şi cântece pentru lăută. Maratonul medieval se va încheia cu o serată dansantă, ce va începe la ora 21.00.
Special pentru acest moment, muzeografii au învăţat diverse dansuri medievale şi îi vor iniţia şi pe timişoreni în tainele coregrafiei specifice Evului Mediu.
Cea mai mare parte a acţiunilor programate pentru ziua de sâmbătă vor avea loc la etajul al doilea al Muzeului Banatului, din Piaţa Huniade.
Clădirea în care funcţionează instituţia a fost construită între anii 1443-1447 de către Iancu de Hunedoara. Construcţia a fost ridicată pe ruinele unui castel din timpul domniei lui Carol Robert de Anjou, din secolul XIV-lea. Castelul Huniazilor este cea mai veche clădire din Timişoara. "Muzeografii vor să-i familiarizeze pe cei interesaţi cu istoria şi civilizaţia din perioada medievală.“, DAN CIUBOTARU, directorul Muzeului Banatului