Sentințele unui controversat judecător, desființate de ÎCCJ. Nu mai puțin de șapte inculpați au fost achitați

Sentințele unui controversat judecător, desființate de ÎCCJ. Nu mai puțin de șapte inculpați au fost achitați Sursa: arhiva EVZ

Și nu e doar atât: completul de 5 ICCJ a îmblânzit pedepsele pronunțate de Ionuț Matei, Marius Dan Foitos și Daniel Grădinaru față de fostul primar al Constanței Radu Mazăre (foto 2) și omul de afaceri Sorin Strutinsky (foto 3), pronunțând câte 5 ani de închisoare cu executare pentru fiecare. La fond, Mazăre luase 9 ani și 10 luni, iar Strutinsky primise 7 ani și 10 luni.

Completul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a judecat apelul în Dosarul Polaris, a desființat sentința pronunțată pe fond de judecătorul Ionuț Matei. Astfel, prin noua hotărîre, definitivă, pronunțată joi, 3 februarie 2022, judecătorii au decis achitarea a șapte inculpați și a redus pedepesele pentru ceilalți doi.

Instanța a dispus achitarea fostului deputat PSD Eduard Martin, patronul companiei Polaris, condamnat pe fond la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare. Pe lângă el au mai fost achitați Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete și Sorina Laura Oprea, condamnați pe fond la 2 ani și 6 luni cu suspendare, dar și Alina Pacel și Ghiulnihal Mutalap care au primit condamnări la 2 ani cu suspendare, după cum relatează luju.ro.

Totodată, completul de apel a iertat firma Polaris Holding SRL de amenda penală în valoare de un milion de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, și omul de afaceri Sorin Strutinsky s-au ales cu pedepse diminuate la jumătate. Aceștia au primit câte cinci ani de închisoare cu executare. Inițial, pe fond, completul condus de Ionuț Matei, a pronunțat o condamnare, pentru Mazăre la 9 ani și 10 luni, iar pentru Strutinsky la 7 ani și 10 luni.

sursa foto. EVZ

Sentința pronunțată în apel de ÎCCJ

„Admite apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorup?ie şi de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Martin Eduard Stelian, Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudoriţa, Oprea Sorina Laura, Mutalâp Ghiulnihal şi Pavel Alina împotriva sentinţei penale nr.187 din data de 3 mai 2019 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.4453/1/2015.

sursa foto. EVZ

Desfiinţează, în parte, sentinţa primei instanţe şi rejudecând:

1. În baza art. 396 alin. 5 C.proc.pen. raportat la art. 16 alin.1 lit. b teza I C.proc.pen., achită pe inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN (…) pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 coroborat cu art. 248 C.pen. anterior raportat la art.2481 C.pen. anterior, cu aplicarea art. 5 C.pen.

În baza art. 396 alin.5 C.proc.pen. raportat la art. 16 alin.1 lit. c C.proc.pen., achită pe inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută de art. 254 alin.1 C.pen. anterior raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen. (cazul Polaris).

Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută de art. 254 alin.1 C.pen. anterior raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 C.pen. În baza art. 65 alin.1 şi 2 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a şi b C.pen. anterior pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii.

sursa foto. EVZ

Ce se mai precizează în decizia magistraților

Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan la 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută de art. 254 alin.1 C.pen. anterior raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C.pen. În baza art. 65 alin.1 şi 2 C.pen. anterior, interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit. a şi b C.pen. anterior pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei închisorii.

Condamnă pe inculpatul Mazăre Radu Ştefan la 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată, prevăzută de art. 2531 alin.1 C.pen. anterior cu aplicarea art. 41 alin.2 C.pen. anterior şi art. 5 C.pen (…)

Dispune confiscarea de la inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel a câte 3.416.371,02 lei fiecare. Menţine sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian și Oprea Sorina Laura instituit prin ordonanţele nr. 964/P/2015 din 7.04.2015 şi 3.12.2015.

Ridică sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatelor Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal instituit prin ordonanţele nr. 964/P/2015 din 7.04.2015 şi 3.12.2015. În baza art. 274 alin.1 şi 2 C.proc.pen. obligă pe inculpaţii Mazăre Radu Ştefan și Strutinsky Sorin Gabriel la câte 10.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Menţine dispoziţiile sentinţei primei instanţei ce nu sunt contrare prezentei decizii. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3 februarie 2022″, se arată în decizia instanţei ICCJ