Sentinţă: Fostul primar şi fostul viceprimar al Hunedoarei au fost condamnaţi la închisoare

Sentinţă: Fostul primar şi fostul viceprimar al Hunedoarei au fost condamnaţi   la închisoare

Primarul municipiului Hunedoara din perioada 2008 - 2012, Ovidiu Marius Hada, adjunctul său, Robert Dan, împreună cu alţi doi angajaţi ai Primăriei au fost condamnaţi astăzi de Curtea de Apel Alba la pedepse cu închisoarea, cu executare. Sentinţa nu este definitivă.

În vara anului trecut, DNA i-a trimis în judecată pe cei doi şefi ai Primăriei Hunedoara împreună cu alţi doi angajaţi (Daniela Căpâlnă - şefa serviciului de buget-finanţe şi Ioan Ţiplea - inspector în compartimentul de achiziţii publice) sub acuzaţia că, printr-o serie de contracte de achiziţii ilegale, au păgubit bugetul oraşului cu aproximativ 40.000 de euro. Anchetatorii au invocat cinci contracte încheiate de Primărie cu o firmă controlată de Ioan Ţiplea, pentru servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje. Ovidiu Marius Hada şi Ioan Ţiplea au fost condamnaţi la cinci ani de închisoare, iar Robert Dan şi Daniela Căpâlnă au primit fiecare câte trei ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu executare. În acest proces însă, ultimul cuvânt îl va avea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece sentinţa nu este definitivă.

Primarul: "Este un dosar politic"

Ovidiu Marius Hada, fostul primar al Hunedoarei, se declară convins că sentinţa a fost influenţată politic: "Cu două termene înainte de pronunţare s-a schimbat judecătorul. În plus, prejudiciul stabilit de expertiza judiciară este zero. Mai mult, chiar procurorul de caz a cerut aplicarea unor pedepse care să nu implice privarea de libertate. Este un dosar politic, dar nu pot declara mai multe pe tema asta până când nu depun recursul. Vom merge la judecată şi la Bucureşti, dar şi în afara ţării. Veţi vedea că această cauză se va finaliza cu sentinţă de achitare, pentru că aşa este corect". Până în primăvara acestui an, Ovidiu Hada a fost membru PNL.

Viceprimarul: "Este o decizie aberantă"

Fostul viceprimar al Hunedoarei Robert Dan (şi el membru PNL) spune că va depune recurs la decizia Curţii de Apel şi speră ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să analizeze altfel întregul dosar: "S-a făcut o expertiză judiciară şi s-a constatat că prejudiciul adus instituţiei a fost zero. În condiţiile acestea, decizia dată de instanţă mi se pare aberantă şi o voi ataca la Înalta Curte". Un alt dosar, un pic mai vechi Cei patru mai sunt judecaţi într-un alt dosar în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, trimis în instanţă de procurorii DNA la începutul anului trecut. În această cauză apare ca inculpat şi tatăl fostului primar, Gligor Hada. Asociaţia umanitară pe care acesta o coordona a închiriat un buldoexcavator unei firme din Deva, societate care, mai apoi, l-a închiriat Primăriei Hunedoara. Rechizitoriul cuprinde însă referiri la mai multe contracte de achiziţii pentru bunuri şi servicii care în realitate nu au existat, majoritatea făcute prin două firme despre care anchetatorii spun că erau controlate de acelaşi Ioan Ţiplea. În acest dosar, Ovidiu Hada se apără spunând că el a semnat actele de achiziţie abia după ce acestea primiseră toate vizele de legalitate şi conformitate de la compartimentele abilitate ale primăriei. Prejudiciul invocat în acest dosar este de aproape 700.000 de lei. Cauza se află încă pe rol la Curtea de Apel Alba.

Ne puteți urmări și pe Google News