Senatul României a votat! Se dau bani pentru zeci de mii de români. Cine beneficiază de sume

sursa foto. EVZ

Copiii victimelor din motive etnice ale regimurilor din 1940-1945 vor primi o indemnizație lunară, potrivit unui proiect votat de Senat.

Luni, Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru completarea OUG 105/1999 prin care se stabilesc drepturi pentru copiii celor care au fost victime din motive etnice ale regimurilor instaurate în România în perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945.

„Copilul celui decedat dispărut sau exterminat în trenurile morţii, în timpul pogromurilor, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinatate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată are dreptul la o indemnizaţie lunară de 175 lei”, stipulează propunerea legislativă adoptată de Senat.

Propunerea legislativă este iniţiată de deputaţii Silviu Vexler (minorităţi), Alexandru Alexe (PNL), Ovidiu Gant (minorităţi), Varujan Pambuccian - (minorităţi), Alfred Simonis (PSD), Szabo Odon (UDMR).

De asemenea, proiectul prevede că ”la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat într-una dintre situaţiile menţionate, copilul are dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat. De aceleaşi drepturi beneficiază şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în acele situaţii”.

„Copilul născut după încetarea situaţiilor menţionate are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat”, se mai arată în propunerea legislativă.

Potrivit unui amendament propus de senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie şi însuşit de plen, legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.

„Acordarea de indemnizaţii compensatorii atât ultimilor martori ai Holocaustului din România, care şi-au văzut destinele ruinate de regimul dictatorial care a condus România în cel de-al Doilea Război Mondial, cât şi copiilor acestora reprezintă o recunoaştere publică a tragediei prin care au trecut, a chinului care s-a extins de-a lungul generaţiilor şi a distrus vieţi. De multe ori, societatea are tendinţa să uite că aceşti copii, ajunşi în prezent la o vârstă înaintată, cu o stare de sănătate precară, o situaţie materială dificilă şi ale căror venituri sunt foarte mici, alături de suferinţa proprie, au fost nevoiţi să trăiască cu suferinţa şi amintirile dramelor inimaginabile prin care au trecut părinţii lor”, se arată în expunerea de motive semnată de deputatul minorităţilor naţionale Silviu Vexler.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.