Proiect adoptat în Senat. Noi reguli pentru scutirea pe impozitul auto
- Ionel Sclavone
- 4 martie 2024, 21:48
Senatul a adoptat proiectul de lege pentru scutirea de impozit în cazul persoanelor aflate în situaţii speciale pentru mijloacele de transport cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm cubi.
Senatul adoptat propunerea legislativă care va reglementa scutirea de impozitul pe mijloacele de transport a anumitor categorii de contribuabili. Este vorba despre veteranii de război, văduvele de război sau văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, foştii deţinuţi politici sau persoanele cu dizabilităţi.
Senatul propune scutiri de impozit
Persoanele aflate în situaţii speciale vor fi scutite de impozitul pentru un singur mijloc de transport cu capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 2.000 cm cubi. Măsura este prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Senatul României care merge la Camera Deputaților. Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi aleşi ai PSD, PNL şi UDMR și modifică art. 469 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.
Proiectul vizează persoanele care se află în situaţii speciale. Este vorba despre veteranii de război, văduvele de război sau văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, foştii deţinuţi politici sau persoanele cu dizabilităţi.
„Interpretarea în litera legii a dat naştere unor situaţii în care există maşini de lux scutite de impozit, astfel încât o dispoziţie legală, gândită ca o facilitate fiscală, a ajuns să fie un privilegiu. Această dispoziţie legală există pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile şi nu pentru a scuti de impozit proprietarii de maşini de lux”, au arătat inițiatorii proiectului.
Scutiri de taxe pentru persoanele speciale
Potrivit inițiatorilor, astfel de scutiri de impozit se acordă pentru mijloace de transport și în alte state europene. Aceasta este pentru a direcționa beneficiile fiscale pentru cetățenii aflaţi în situaţii speciale.
„Stabilirea de limite în ceea ce priveşte scutirea de la impozit pentru mijloacele de transport este o practică obişnuită în multe ţări europene pentru a direcţiona beneficiile fiscale către cetăţenii aflaţi în situaţii speciale”, se mai arată în expunerea de motive.
Senatul a stabilit că anumiți șoferi nu vor conduce mașini puternice
O nouă propunere legislativă a trecut tacit de Senat și propune modificarea și completarea Codului rutier. Conform reglementărilor, se interzice dreptul de a conduce mașini ccu peste 100 cai putere (CP) tinerilor de până în 21 de ani. Aceeași interdicție, a stabilit Senatul, se aplică și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.
Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie adoptat și de Camera Deputaților. De asemenea, inițiatorii propun majorarea numărului minim de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului la categoria B. Numărul de ore va crește de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.
Documentul care a trecut de Senatul României propune ca examinarea pentru obținerea permisului de conducere să se poată realiza și de către examinatori persoane fizice, atestate de către autoritatea competentă. Mai mulți parlamentari au propus, într-un alt proiect, ca, pe lângă polițiști, examinator să poată fi orice persoană autorizată în acest sens.