Sorin Ionita: "N-aveti impresia ca scroafa s-a urcat in copac si canta arii de opera, iar noi traim in epoca limbajului paralel cu realitatea?"
Zilele trecute, un reprezentant incoerent, dar agresiv al Partidului Conservator, trecut in prealabil prin PRM si PSD, striga in gura mare ca Radu Filipescu a privit Revolutia la televizor, si ca stati sa va spun eu cum a fost de fapt chestia in '89.
Da, e vorba chiar de Radu Filipescu, actual presedinte al GDS, cu patru ani de puscarie la Aiud si aflat in decembrie ‘89 sub supravegherea Securitatii, fiind, alaturi de alti cativa - ii numeri pe degetele de la o mana - unul dintre putinii disidenti reali in acei ani. Securitatea care ii ameninta si ii tinea sub arest la domiciliu numara printre colaboratori tocmai pe actualul presedinte al Conservatorilor. Ca atare, duminica dl Voiculescu a identificat din nou „mafia societatii civile” ca unul dintre marile pericole ce ameninta patria.
De unde reiese ca ochelaristii de la „Revista 22” sunt aceia care dau marile tepe imobiliare, fac afaceri cu petrol, iau licitatii corupte pe bani de la buget, trec ordonante de urgenta in folos propriu si tranzactioneaza electricitate prin contracte confidentiale cu statul, in apartamentele lor de la etajul VII cu lift defect din Drumul Taberei. Ca atare, Voiculescu le trimite la redactie formulare de declarare a averii si intereselor, pe care sa le publice ulterior in ziarele sale, o premiera mondiala intr-un stat democratic: in maniera tipic sovietica, cetatenii ajung sa dea socoteala in fata celor aflati la putere, nu invers.
De Vadim Tudor, trompeta la saptamanalul de presa al Secu, nu mai pomenesc, stiti povestea: a ajuns mare sub noul regim, dar a ramas consecvent, incercand sa arunce pe geam aceiasi oameni ca inainte de Revolutie. Mult mai subtili sunt cei de la PSD, care acuza - ce altceva? - ca „societatea civila este vanduta puterii politice”.
Zau? Daca-i asa, iata un alt motiv care face Romania unicat in lume: o tara unde primul-ministru, Finantele si Ministerul Economiei, plus AVAS, RAPPS, parlamentul si CSM nu au de fapt putere, cum credeam noi, ci sunt niste cete de ingerasi stravezii, amenintati de un grup de poeti si filosofi setosi de sange, care isi permit sa publice apeluri critice. Si pesemne ca nici SRI, condus de PSD-istul George Maior, nu tine de puterea politica - numire pentru care presedintele Basescu a fost serios tavalit la vremea respectiva de societatea civila, pe care o are teoretic in buzunar.
Nu, in Romania doar GDS e vandut puterii; restul, in frunte cu prim-ministrul, formeaza opozitia morala. Cand toate aceste absurditati sunt strigate in gura mare pe canale controlate; cand un partid cu doi fosti ministri, din care unul e anchetat penal si unul trimis in judecata, depune motiune pe teme de justitie, cerand nu doar demiterea titularului (asta e nota de culoare), ci desfiintarea unor masuri agreate anul trecut cu Comisia Europeana; cand Senatul adopta motiunea cu larga majoritate, demonstrand astfel cine e la butoanele guvernarii, cerand activarea clauzelor si, practic, scoaterea noastra din UE; cand un senator PRM e filmat trisand la vot si toti ailalti, inclusiv PNL, sar sa-l acopere; cand baieti cu aplomb din presa de lux a prietenilor premierului, unii recunoscuti securisti si cautati de justitie pe la conturi, pozeaza in echidistanti si dau altora lectii de etica; cand stim cu totii ca la Macovei macaroana s-a rupt nu din motive de stil, si nici macar tinand pe de-a-ntregul de sistemul de justitie, ci atunci cand ea s-a opus la ordonanta de vanzare a 8% din Petrom catre angajati, atat de straveziu intocmita ca pana si ministrul Seres le spunea la telefon amicilor consultanti ca „ii e rusine sa mai vina a doua oara cu ea in guvern”; iar cand treaba se ingroasa, regimul ne cheama brusc si diversionist la „lupta pentru pace”, care ia forma retragerii din Irak - in fine, cand toate astea se intampla, n-aveti si dv. aceeasi impresie ca si mine ca tara s-a intors cu fundul in sus, ca scroafa s-a urcat in copac si canta arii de opera, iar noi am ajuns sa traim in epoca limbajului paralel cu realitatea, in care tu vezi ca e rau, dar corul zumzaie ca e bine, ca in „Ferma Animalelor” sau „1984” de Orwell?
Dar ce zic eu „1984” de Orwell? N-aveti impresia ca ne intoarcem chiar in 1984 ala adevarat, ceausist, din moment ce oameni ca Radu Filipescu trebuie sa suporte din nou mizeriile lui Voiculescu si Vadim, senatori ai Romaniei, pentru ca vor sa protesteze public fata de minciunile si complicitatile vizibile de la o posta, impreuna cu alti colegi, sindicate si cu o buna parte din societatea romaneasca, la meetingul anticoruptie de azi de la Universitate?