Evenimentul Zilei > Actualitate > Populisme la Senat: cota unică 10%, alocaţia 150 de lei. Deputaţii dau verdictul
Populisme la Senat: cota unică 10%, alocaţia 150 de lei. Deputaţii dau verdictul

Populisme la Senat: cota unică 10%, alocaţia 150 de lei. Deputaţii dau verdictul

Senatorii au aprobat astăzi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10%, în ciuda opoziţiei vehemente a guvernului. Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de parlamentari PDL, având inclusiv semnătura actualilor miniştri Traian Igaş şi Ion Ariton. Mai mult, senatorii din toate partidele au aprobat la unison şi creşterea alocaţiei pentru copiii peste 3 ani la 150 de lei. Decizia finală pe ambele proiecte de lege se va lua însă în Camera Deputaţilor.

Cu toată opoziţia guvernului, reducerea cotei unice a trecut lejer de Senat, cu 45 de voturi „pentru” faţă de 31 „împotrivă”, având susţinere inclusiv din tabăra PDL. În sprijinul scăderii cotei unice s-au aliniat imediat atât PNL, cât şi PSD, cu atât mai mult cu cât legea a pus în contradicţie o serie de parlamentari ai puterii, inclusiv pe cei doi miniştri, cu guvernul Boc.
Cine a scăzut cota unică. Pe hârtie
Dintre cei care au înclinat balanţa pentru reducerea cotei de impozitare s-au numărat atât PDL-işti, cât şi UDMR-işti. Din tabăra PDL au pus umărul 6 senatori (Iulian Urban, Augustin Humelnicu, Mircea Banias, Sorina Plăcintă, Nicolae Dobra şi Iosif Secăşan), în timp ce 26 au fost împotrivă şi 4 s-au abţinut. Inclusiv dintre iniţiatori s-au mai răzgândit pe parcurs. Deşi era în sală, Ariton nu şi-a folosit cartela de vot.
La UDMR pe de altă parte nu a fost niciun vot împotrivă. Trei senatori au votat pentru – Gunter Tiberiu, Frunda gyorgy şi Albert Almos – şi alţi trei s-au abţinut. 34 de voturi au venit din PSD şi PNL.
PDL, răzgândit de FMI
„Ştim cu toţii diferenţa între voinţă şi putinţă. Pe termen scurt, azi şi mâine, de unde aceşti bani pentru pensii şi salarii dacă reducem de la 16% la 10% o sursă atât de importantă de venituri la buget?”, s-a opus în plen liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu. Chiar dacă PDL-iştii îşi făcuseră în urmă cu două luni un steag din ideea scăderii cotei unice de la 1 ianuarie, Rădulescu a dat de înţeles că, cel puţin pentru moment, s-au răzgândit: „Şi noi, cu Adriean Videanu am schiţat un model. Dar vine FMI şi ne spune că pentru ziua de azi nu e indicat să scădem impozitarea”.
Împotrivă s-a declarat şi UNPR. „O cotă unică nu poate fi schimbată sub această formă a unei legi cu un articol. Nu putem face asemenea mişcări necontrolate fără a avea punctul de vedere al Consiliului Legislativ”, a reproşat Şerban Mihăilescu. „Companiile mari vor prefera relocarea”, şi-a susţinut însă PDL-istul Iulian Urban iniţiativa.
Guvernul: „Pentru 2011 golul la buget ar fi de 1% din PIB. Ce facem?”
Printre cei mai entuziaşti susţinători în Senat ai cotei de 10% s-au arătat însă liberalii. Chiar dacă au admis că impozitul redus ar crea un gol la buget pentru aproape un an, PNL-iştii propun acoperirea deficitului cu banii de la FMI. „Bulgarii şi ungurii ne fură investitorii. (…) Dacă tot facem un acord pentru siguranţă cu FMI, haideţi să luăm această măsură să redresăm economia. Sumele în perioada imediat următoare care se vor diminua la buget le suplimentăm din acordul cu FMI”, a cerut Dan Radu Ruşanu.
Ministerul Finanţelor exclude însă soluţia PNL şi susţine că singura variantă e mărirea altor taxe sau noi tăieri la capitolul cheltuieli. „Există acest impact imediat pe 8-12 luni când trebuie să ţii seama de golul de venituri care se creează. Pentru 2011 este de aproape 1% din PIB. Ce facem? Poţi să-ţi permiţi să-l compensezi? Banii de la FMI se duc la Banca Naţională, nu la bugetul de stat. Dacă scădem cota trebuie să propunem altte venituri sau o diminuare a cheltuielilor pe 2011”, a susţinut secretarul de stat Gheorghe Gherghina.
Ultimul cuvânt pe lege îl va avea însă Camera Deputaţilor, decizională în acest sens.

CITIŢI ŞI:

Dan Radu Ruşanu: "ungurii ne fură investitorii"  

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.