Modificări în Codul Muncii. Program flexibil pentru o categorie importantă de angajați

Job. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Plenul Senatului României a adoptat legea care le permite părinților să lucreze de acasă, în regim de telemuncă, dacă au copii cu vârste mai mici de opt ani. Senatorii au decis că prin legea adoptată se dorește o flexibilizare a pieței muncii.

Prin noua modificare, românii care au spre creștere și educare copii cu vârste mai mici de opt ani, vor putea lucra de acasă timp de patru zile pe lună.

Angajații vor putea putea lucra în regim de telemuncă, iar angajatorul nu le poate refuza cererea, sub sancțiunea unei amenzi foarte mari.

Această lege a fost votată de 96 de senatori. La votul de azi, tabela electronică a contorizat și un vot împotrivă.

”Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a spus Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului.

Forme flexibile de muncă

Prin legea votată azi, se dorește a o flexibilizare a muncii în România, în condițiile în care, până în prezent, acest lucru nu era posibil.

În baza unei simple cerereri depuse de salariatul care îndeplinește condițiile, angajatorul trebuie să stabiliească de comun acord cu acesta, care sunt cele patru zile în care poate lucra de acasă.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, se arată în proiecul de lege adoptat de Senatul României.

Ambii soți pot lucra de acasă

De asemenea, este bine de știut că ambii părinți pot să beneficieze de acest drept, de a lucra de acasă, singura condiție fiind ca cele patru zile să nu se suprapună.

”În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sau salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”, au mai decis senatorii.