Senatul a ADOPTAT modificarea Legii ANI prin care încetează incompatibilităție parlamentarilor

Senatul a ADOPTAT modificarea Legii ANI prin care încetează incompatibilităție parlamentarilor

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, în plenul de luni inițiativa legislativă a deputatului PSD, Florin Iordache, care modifică Legea de funcționare a Agenției Naționale de Integritate (ANI) în sensul schimbării unui articol potrivit căruia interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25, pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de ANI în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.

Conform unei liste oferite de ANI, 42 de parlamentari scapă de problemele de integritate prin proiectul inițiat de Florin Iordache și adoptat luni de senatori. Proiectul de lege a fost adoptat cu 77 de voturi „pentru” și 39 „împotrivă”.

Guvernul nu a transmis un punct de vedere referitor la modificările aduse legii ANI.

Spre deosebire de forma adoptată de Camera Deputaților, din proiectul de lege a fost eliminat un amendament, în ședința de luni a Comisiei juridice a Senatului. De asemenea, un alt amendament a fost reformulat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007-2013 în temeiul art.25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007-2013, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, prevede amendamentul propus de Marian Pavel.

Amendamentul eliminat de senatorii juriști prevedea că: „persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.”