Senatorul Daniel Zamfir aruncă coaliția PSD - PNL în aer. Ministrul Virgil Popescu, acuzat de trădare națională

Senatorul Daniel Zamfir aruncă coaliția PSD - PNL în aer. Ministrul Virgil Popescu, acuzat de trădare naționalăSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

PSD l-a luat la țintă, din nou, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu pentru refuzul de a promova reluarea contrucției de hidrocentrale în parcurile naturale. Senatorul PSD Daniel Zamfir, unul dintre cei mai mari susținători ai acestor proiecte îl acuză pe colegul său de coaliție că face jocurile OMV, pentru ca România să ajungă dependentă de gazul pe care îl va extrage compania austriacă din Marea Neagră.

Senatorul PSD Daniel Zamfir, principalul susținător al proiectelor ce vizează continuarea construcției de hidrocentrale în zonele protejate, îl acuză pe colegul său de coaliție Virgil Popescu, ministrul Energiei, că face jocurile OMV atunci când vine vorba despre resursele de energie ale României. El merge chiar mai departe, aruncând guvernul în aer, spunând că, prin activitatea sa, ministrul din PNL se face vinovat de „trădare națională”. Acuzațiile senatorului PSD vin în contextul refuzului dat de Austria asupra propunerii de aderare a României la Spațiul Schengen.

Senatorul Daniel Zamfir lansează o serie de acuzații împotriva lui Virgil Popescu, ținta preferată a PSD din Guvernul condus de Nicolae Ciucă.

„De ce credeți că a renuntat popescu omv la prețul reglementat - era 85 lei MW/h până în apr. 2021 - imediat cum a ajuns ministru? De ce credeți că s-a angajat, în numele României, prin PNRR, să închidă până în dec. 2025 aproape tot ce înseamnă capacități energetice pe cărbune fără să pună nimic în loc?”, se întreabă senatorul PSD, retoric.

Virgil Popescu acuzat de trădare

El continuă în același ton, ajungând, însă, la ceea ce îl doare, amânarea OUG care permite construcția hidrocentralelor în parcurile naturale și ariile protejate.

„De ce a amânat un an de zile OUG-ul care să permită continuarea lucrărilor hidrocentralelor din arii protejate? De ce credeți că toate ordonanțele din domeniul energiei crează haos?”, se întreabă, mai departe, Daniel Zamfir

Și tot el își dă răspunsul. Din punctul de vedere al senatorului PSD, Virgil Popescu face jocurile companiei OMV. El urmărește, conform teoriei lui Daniel Zamfir, să aducă România într-o situație de dependență față de gazul pe care OMV urmează să-l extragă din Marea Neagră începând, într-un scenariu optimist, din 2027.

„Pentru mine, e limpede! Renunță la capacități de producție alternative ca să ramânem dependenți de gazul pe care ar trebui să-l scoată OMV din Marea Neagra. Și pentru că popescu ne-a adus aici premediat, OMV crește potul. Asta-i trădarea intereselor naționale!”, este de părere Daniel Zamfir într-o postare pe Facebook.

Romgaz și OMV pregătesc exploatarea din Marea Neagră

Romgaz și OMV Petrom au depus declarația de comercialitate, document esențial pentru începerea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră. Conform acestui document, explorările s-au încheiat, iar investiția urmează să intre în faza de dezvoltare. Iar într-un scenariu optimist, producția de gaze ar urma să înceapă în anul 2027. Prin declarația de comercialitate, cei doi parteneri din proiectul Neptun Deep se pregătesc să înceapă exploatarea unui zăcământ care ar conține, conform estimărilor, până la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Din tot gazul care va fi extras, 50 de miliarde vor aparține companiei de stat Romgaz, iar restul de 50, adică jumătate, companiei OMV Petrom.

Anual, Romgaz și partenerul său OMV vor extrage în jur de opt, nouă miliarde de metri cubi de gaz o cantitate aproape aproximativ egală cu consumul anual al țării.

Anul acesta a început și exploatarea unui zăcământ mai mic, de lângă Midia, de zece miliarde de metri cubi, de unde ar urma să vină un miliard de metri cubi de gaze pe an. Aceste gaze au ajutat și la umplerea depozitelor pentru această iarnă.