Senatorii scot militarii şi poliţiştii la pensie la 55 de ani
- Adam Popescu
- 5 mai 2010, 15:15
Atât femeile, cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani. Vârsta standard de pensionare pentru salariaţii din sistemele militarizate a fost stabilită la 55 de ani.
Senatoriiau aprobat propunerea Guvernului ca salariaţii să iasă la pensie la 65 de ani, respingând alte două amendamente aduse proiectului de lege unitară a pensiilor.
Acestea propuneau vârsta standard de pensionare să fie de 63 de ani, creşterea de la actuala vârstă de pensionare urmând să se facă treptat, iar cel de al doilea ca vârsta standard de pensionare să fie de 64 de ani.
Creşterea vârstei de pensionare se va face treptat, până în 2015, respectiv 2030. Astfel, vârsta de pensionare pentru femei va creşte de la 59 de ani în ianuarie 2011, la 65 de ani în ianuarie 2030, iar vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va creşte de la 64 de ani în ianuarie 2011 la 65 de ani în ianuarie 2015.
Militarii vor putea ieşi mai repede la pensie
Vârsta de pensionare pentru angajaţii din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale este, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, de 55 ani, ca urmare a adoptării de senatori a unui amendament adus la legea unitară a pensiilor de patru senatori PSD.
Astfel, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor ieşi la pensie la 55 de ani.
Stagiul minim de cotizare, fixat la 15 ani
De asemenea, amendamentul privind reducerea stagiului de cotizare de la 15 la 10 ani a fost respins deoarece, în acest context, sistemul de pensii nu ar fi sustenabil.
Şi amendamentele privind reducerea stagiului de cotizare sau a vârstei de pensionare pentru femeile care au născut şi au avut în întreţinere unul sau mai mulţi copii au fost respinse de plenul Senatului.
Plenul Senatului a adoptat un amendament care stabileşte că bugetul asigurărilor sociale de stat va fi elaborat de Guvern pe baza propunerilor Casei Naţionale de Pensii şi ale instituţiilor care au în subordine case sectoriale de pensii.
După adoptarea unora dintre articolele legii unice a pensiilor, senatorii au luat o pauză pentru consultări.