SENATOR acuzat în „RĂZBOIUL” de la Colegiului Psihologilor din România. REACȚIA parlamentarului

SENATOR acuzat în „RĂZBOIUL” de la Colegiului Psihologilor din România. REACȚIA parlamentarului

Se aduc acuzaţii grave la adresa unui senator şi a unor nume sonore din cadrul Colegiului Psihologilor din România. De aproape un an este un adevărat război între cei care revendică conducerea instituţiei de interes public, singura organizaţie profesională a psihologilor români recunoscută prin lege. Una dintre tabere îl acuză de implicare într-un puci pe senatorul şi avocatul Daniel Fenechiu. Parlamentarul susţine, însă, că cei care fac scandal sunt membri ai fostei conduceri, schimbaţi din funcţie, la alegerile care au avut loc în 2017.

Un comunicat transmis, vineri, din partea Colegiului Psihologilor din România şi semnat, în calitate de director general, de Iulian-Laurențiu Ștefan anunţă blocarea activităţii instituţiei de interes public după ce, pe 15 martie, s-ar fi intrat cu forţa în sediul colegiului. Se precizează că, în jurul orei 8.00, “speculând lipsa de la sediu a conducerii și a celei mai mari părți a salariaților, agenți de pază aparținând BGS au pătruns cu forța în clădirea sediului Colegiului Psihologilor din România, în afara programului de lucru și împotriva dispozițiilor agentului care asigura paza obiectivului”. În comunicat se mai arată că în sediu au intrat “organizatorii acțiunii, însoțiți de mai mulți avocați, printre care și senatorul Daniel Cătălin Fenechiu, dar și executorul judecătoresc Dragoș Oprean, împreună cu agenți ai Poliției și jandarmi, care au legitimat salariații și reprezentanții acestora”.

“Chiar dacă nu au putut prezenta un titlu executoriu/hotărâre judecătorească definitivă, Florinda Tinella Golu, Cătălin Nedelcea și Dragoș Iliescu au dat dispoziții privind blocarea accesului salariaților în clădirea sediului Colegiului Psihologilor din România și în birourile unde își desfășurau activitatea”.

De asemenea, se precizează că cei care au intrat în clădire au schimbat sistemele și cheile de acces în sediu/birouri, au blocat funcționarea liftului, au deconectat sistemele de date și au sechestrat în interiorul clădirii bunurile personale ale unor salariați, “aceștia fiind intimidați și obstrucționați”.

Ne puteți urmări și pe Google News

“În urma acțiunii abuzive, mai mulți salariați și-au înaintat demisiile, mai ales că aceștia nu și-au primit drepturile salariale de aproximativ 2 luni, din cauza refuzului persoanei care a preluat în mod abuziv conturile bancare de a efectua plata salariilor”.

Din 16 martie, precizează aceeaşi sursă, directorului general  dar și „salariaților organizației profesionale nu li s-a permis accesul în imobilul în care își desfășoară activitatea, din dispoziția lui Ion Dafinoiu, însoțit de un grup din care făceau parte Laura Cristina Pătruț, Ramona Iocșa Pora și alții”, iar agenții de poliție, solicitați să intervină, „nu au acordat sprijin salariatului pentru a intra în sediul organizației profesionale”.

Comunicatul mai precizează că, în prezent, „clădirea sediului, arhiva, registrele, sistemele informatice, bazele de date, serverele aferente, conținând datele cu caracter personal al unui număr de peste 20.000 de membri, codurile și datele de acces, precum și alte bunuri ale Colegiului Psihologilor din România sunt în posesia ilegală a unor persoane neautorizate”. Totodată, din 15 martie, activitatea Colegiului psihologilor din România a fost blocată, „psihologii fiind în imposibilitatea comandării timbrelor profesionale aferente lunii aprilie 2018 sau primirii altor documente necesare desfășurării activității” și, în aceste condiții, „există riscul ca evidența activității profesionale a psihologilor să nu poată fi realizată în condițiile Hotărârii Comitetului director al CPR nr. 3/2013 și astfel, să fie blocată activitatea profesională a psihologilor”. Iulian-Laurențiu Ștefan transmite că a făcut plângere penală împotriva celor care au intrat în sediu.

Fenechiu: „A fost aleasă o altă conducere”

Pe de altă parte,  avocatul și senatorul Daniel Fenechiu a declarat că la Colegiul Psihologilor, din patru în patru ani, se organizează alegeri în care sunt aleși în funcție președintele și membrii Comitetului Director. „În 2017, pe 19 aprilie, a expirat mandatul de președinte al lui Mihai Aniței și al structurilor de conducere. Motiv pentru care s-a organizat un Congres al lor, care este Convenția Națională, pe data de 15 iunie, când au fost aleși ca președinte profesorul Dafinoiu și încă 47 de membri ai Comitetului Director. În formular mai sunt și președinți ai organizațiilor județene. Domnul Ștefan Laurențiu Iulian nu a fost de acord cu această chestiune și, împreună cu fostul președinte, domnul Mihai Aniței, au pus la punct un plan prin care să preia ei conducerea", a declarat, pentru DCNews, Daniel Fenechiu, pe 3 februarie 2018. Acesta susține că „domnul Aniței a făcut o serie de adrese către Monitorul Oficial, și o grămadă de plângeri penale, și de cereri în instanță, și așa mai departe, și a reușit să blocheze publicarea în Monitorul Oficial. Între timp, s-a terminat un proces în care instanța de judecată a apreciat că hotărârea prin care s-a dispus convocarea Congresului este o hotărâre prezumată legal. Secretariatul general al Guvernului a analizat hotărârea judecătorească și documentele care se regăseau în cele două dosare, respectiv dosarul conducerii în frunte cu profesorul Dafinoiu și dosarul celor care încercau să conteste totul, și au dispus publicarea în Monitorul Oficial a respectivei hotărâri a Convenției Naționale. Acest lucru s-a întâmplat pe 17 ianuarie".

Laurențiu Ștefan a fost concediat dar „s-a baricadat în sediu”

Fenechiu a adăugat că, „după această dată, reprezentanții legitimi s-au dus în sediu pentru a-și prelua activitatea. Țin să precizez că, începând cu luna aprilie și până astăzi (n.r. vineri, 2 februarie), Laurențiu Ștefan este baricadat în sediu. Există o firmă de pază care vă întreabă scopul și durata vizitei. Dacă Laurențiu Ștefan vrea să vă primească, vă primește. Dacă nu, nu. Deci s-a baricadat în sediu, ajutat de o parte din angajați, nu toți, o parte”. Fenechiu susține că după ce a fost publicată în Monitorul Oficial  hotărârea Convenției Naționale, „noile structuri și-au intrat în rol”. „Au notificat toate organele administrației publice locale și toți partenerii cunoscuți ai Colegiului Psihologilor", a spus Daniel Fenechiu. În ceea ce privește conturile blocate, senatorul a spus că „nimeni nu a oprit, nu a blocat conturile. Conturile sunt administrate de conducerea legală". În plus, „domnului Ștefan i s-a desfăcut contractul de muncă pe data de 13 iulie 2017. În ciuda faptului că i s-a desfăcut contractul de muncă și a fost notificat, domnia sa continuă să semneze comunicate în calitate de director general al Colegiului Psihologilor din România”. „Aici este cel puțin o problemă elementară de logică. În contextul în care tu te judeci, recunoscând că ai la cunoștință faptul că ți s-a desfăcut contractul de muncă și semnezi cu Colegiul Psihologilor, e o problemă. Este o problemă de timp, până când toate ițele acestei chestiuni se vor desluși așa cum trebuie ", a spus Fenechiu, punctând că „avem încredere în justiție”.