Lider din Senat: „Avem noi informații în ancheta privind Rusia, care ridică mai multe semne de întrebare”
- Simona Stupar
- 30 ianuarie 2018, 12:11
Liderul democraților din comisia Senatului pentru investigarea implicării Rusiei în alegerile din SUA spune că este îngrijorat de lucrurile pe care le-a aflat.
La finalul anului trecut, Congresul a primit „documente extraordinar de importante” în ancheta sa privind legătura președintelui Donald Trump și a campaniei sale electorale cu Rusia, în alegerile din 2016, deschizând noi linii de investigație în comisie, spune senatorul democrat Mark Warner, într-un interviu acordat publicației Politico.
Warner, cel mai important democrat din comisia senatorială pentru controlul serviciilor secrete, spune că „documente de la finalul anul trecut au adus revelații foarte importante care au deschis mai multe întrebări”, la care anchetatorii senatori încearcă acum să răspundă. Ancheta durează deja de un an și nu va fi încheiată încă multe luni de acum înainte, spune el.
„Am primit noi informații, care ridică noi întrebări”, spune Warner, în interviu, un briefing extins pe tema anchetei din Senat, referitoare la ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și posibila legătură a lui Trump cu asta.
Warner avertizează și în ceea ce privește un „atac coordonat” al președintelui și al „apropiaților săi zeloși” din Camera Reprezentanților pentru a submina legitimitatea anchetei împotriva sa, un efort care, spune Warner, include amenințările președintelui că îl va demite pe procurorul special Robert Mueller și alți oficiali, ca și un memoriu republican secret, care susține că a existat o supraveghere „șocantă” a FBI contra lui Trump - document pe care congresmanul republican de California, Devin Nunes, amenință că îl va da publicității.
Warner îl acuză pe Nunes, președintele comisiei de control al serviciilor secrete, din Camera Reprezentanților, într-un mod mai explicit decât a făcut-o orice democrat până acum și susține că a citit materialul clasificat utilizat în memoriul respectiv, iar Nunes l-a interpretat greșit, din cauza efortului de discreditare a probelor pe care le are FBI împotriva președintelui.
„Vedem acest efort coordonat ca pe o încercare de a împiedica investigația”, a spus Warner. Memoriul lui Nunes, care pare să fie din același document de la finalul lui 2017 care a făcut ca Senatul să-și extindă ancheta, „este bazat pe invenții și pe legături care, de fapt, nu există”, susține Warner.
Interviul cu Warner a avut loc cu câteva ore înainte ca NYTimes să scrie că președintele a amenințat cu demiterea lui Mueller vara trecută, ceea ce a dus la zile întregi de întrebări, în presă, dacă Congresul ar trebui să blocheze, prin lege, posibilitatea lui Trump de a-l concedia pe consilierul special care-l investighează.
Warner și alți democrați, alături de câțiva republicani, au cerut o astfel de lege de câteva luni. Deși liderii republicani din Congres nu vor permite, cel mai probabil, un vot, mulți senatori din ambele partide i-au semnalat lui Trump, în ultimele zile, că o măsură luată împotriva lui Mueller va conduce la o escaldare explozivă a situației.
„Concedierea lui Mueller ar fi finalul președinției lui”, spune senatorul Lindsey Graham, republican din Carolina de Sud, care a fost ba aliat, ba oponent al lui Trump.
La un an de mandat al președintelui Trump, nu doar că ancheta privitoare la Rusia nu se încheie, dar întrebările legate de ea se multiplică, fie că este vorba despre noi dovezi pe care Warner spune că trebuie să le investigheze, fie că este vorba despre dezvăluirea că procurorul special este el însuși pe lista celor pe care (precum fostul director FBI James Comey și actualul director adjunct al FBI și procurorul general adjunct) Trump a spus clar că-i vrea concediați.
Până acum, întrebări precum cele dezbătute din plin la tv: Va fi Trump pus sub acuzare, în cazul în care democrații vor câștiga majoritatea în Cameră, în noiembrie? Când va avea Mueller raportul final asupra acuzațiilor va încerca o acțiune fără precedent: inculparea unui președinte în funcție? - rămân speculații fără sens.
„Mueller se apropie tot mai mult de adevăr”, a spus Warner, iar „tot mai aproape de adevăr înseamnă tot mai aproape de președinte”.
„Dacă aduni toți banii pe care Rusia i-a cheltuit interferând în alegerile oastre, dacă aduni ce au cheltuit în alegerile din Franța, unde Facebook a dat jos 50.000 de siteuri, care aveau legături cu Rusia, pentru că păreau o intervenție a rușilor; dacă aduni ce au cheltuit în alegerile din Olanda, unde olandezii au numărat manual voturile, de frica manipulării electronice din partea ruților...faci calculul și vezi că toți acești bani tot sunt mai puțini decât prețul unui avion nou de timpul F-35”.
Rusia, spune Warner, nu este singurul adversar al SUA din lume, care poate vedea o investiție inteligentă în America, atunci când vede una, conchide autoarea interviului.