Regulile din Codul Rutier cu privire la oprirea mașinilor în trafic trebuie trebuie cunoscute de orice șofer. Cei care nu le cunosc sau refuză să le respecte riscă sancțiuni foarte aspre.
Legislația rutieră permite polițiștilor să oprească orice vehicul în trafic. Șoferii trebuie să se conformeze la semnalele agenților și să tragă pe dreapta. În caz contrar, poliția poate iniția urmărirea și chiar să folosească armamentul din dotare.
Regulile pentru oprirea șoferilor în trafic
Polițiștii pot solicita oricărui șofer aflat în trafic să oprească, sub diferite pretexte. Regulile Codului Rutier dau dreptul agenților să recurgă la această procedură pentru a verifica documentele, pentru a identifica persoane sau bunuri suspecte. De asemenea, șoferii trebuie să oprească la semnalul polițiștilor în cazul suspiciunilor de încălcare a normelor rutiere.
În cazul refuzului de a opri, poliția poate iniția urmărirea șoferului care încalcă regulile. În caz de necesitate, agenții au dreptul să utilizeze forța sau armamentul din dotare.
Chiar dacă pot opri orice mașină, polițiștii trebuie să se conformeze „Procedurii de sistem privind oprirea vehiculelor”. Cel puțin teoretic, oprirea trebuie să aibă legătură cu constatarea încălcării normelor rutiere sau cu indicii referitoare la săvârșirea unor contravenții ori fapte de natură penală.
Practic, polițiștii pot opri o mașină în trafic pentru a identifica persoanele suspecte de săvârșirea unor fapte penale sau pentru identificarea unor bunuri care fac obiectul săvârșirii unor contravenții ori infracțiuni.
Cele mai des întâlnite motive de oprire în trafic
Regulile permit polițiștilor să oprească un autovehicul în trafic pentru a verifica documentele prevăzute de lege. Acesta este cel mai des întâlnit motiv invocat de agenții de circulație care ies pe traseu. Cea mai puțin întâlnită justificare este legată de avertismentul dat șoferilor cu privire la producerea unor calamități naturale, dezastre sau a altor situații care pun în pericol siguranța circulației.
Chiar dacă, în unele cazuri, șoferilor li se pare că decizia polițiștilor de a-i opri este nejustificată, tot trebuie să coopereze. Refuzul de a opri la semnalul agenților poate avea consecințe serioase. Regulile prevăd, în astfel de cazuri, când un șofer ignoră semnalul de oprire, că poliția va iniția o urmărire a vehiculului.
Urmărirea poate implica chiar mai multe echipaje de poliție și poate pune în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Drept urmare, polițiștii pot recurge la forță sau la armanentul din dotare, dacă situația o impune. Aici trebuie spus că refuzul de a opri la semnalul poliției poate duce la acuzații penale, în funcție de situație.
Persoanele din vehicul pot fi conduse la secția de poliție pentru verificări suplimentare. Regulile permit acest lucru mai ales dacă identitatea lor nu a putut fi stabilită sau dacă există suspiciuni că au comis fapte ilegale. Polițiștii pot lua această măsură împotriva unor persoane pentru un interval de cel mult 24 de ore.
Regulile pentru folosirea armei
Folosirea armamentului din dotare se va face, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Spre deosebire de ceea ce se vede prin filme, utilizarea armamentului nu este permisă în mod arbitrar. Regulile prevăd că polițistul rutier poate folosi armamentul în situații de risc ridicat, când siguranța sa ori a altor persoane este amenințată.
În primul rând, trebuie somat conducătorul auto prin sistemul de avertizare sonoră al autospecialei și prin cuvintele: „STAI, STAI CĂ TRAG!". Dacă acesta nu se conformează, urmează o a doua somație, cu un foc tras în plan vertical sau într-o direcție presupus sigură. Polițistul trebuie să se asigure că nu va pune în pericol viața, integritatea corporală sau bunurile altor persoane.
Dacă șoferul nu se conformează nici după somațiile legale, se poate trage asupra pneurilor sau componentelor care asigură deplasarea vehiculului. Scopul urmărit este de a imobiliza vehiculul.