Evenimentul Zilei > Social > Semnalul de alarmă al unui reputat medic! Țigara electronică induce o nouă boală gravă
Semnalul de alarmă al unui reputat medic! Țigara electronică induce o nouă boală gravă

Semnalul de alarmă al unui reputat medic! Țigara electronică induce o nouă boală gravă

A apărut o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică. Se numeşte Evali şi este o nouă consecinţă a fumatului, atrage atenţia profesor doctor Florin Mihălţan, fostul preşedinte al Societăţii de Pneumologie.

A apărut o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică. Se numeşte Evali şi este o nouă consecinţă a fumatului, atrage atenţia profesor doctor Florin Mihălţan, fostul preşedinte al Societăţii de Pneumologie, citat de Rador.

El consideră că pentru noua boală nu este responsabilă numai industria tutunului, ci şi cei care promovează siguranţa acestor produse, ONG-urile, guvernele şi chiar şi doctorii care ar fi educaţi să stopeze consumul de ţigări electronice.

Adriana Turea, reporter Radio Romania Actualități: „Profesor doctor Florin Mihălţan spune că semnele afecţiunii sunt: tahicardie, febră, accelerarea anormală a ritmului de respiraţie şi hipoximie”.

Dr. Florin Mihălţan: Ea este punctată şi de unele expresii gastrointestinale şi simptome sistemice, şi aproape toate cazurile au avut antecedente de prezentare în ambulator şi dublat, întotdeauna, pentru a identifica leziunile, de nişte indicaţii de radiografie şi tomografie computerizată care, bineînţeles, trebuie combinate cu teste de laborator.

Adriana Turea, reporter Radio Romania Actualități: „Profesor doctor Florin Mihălţan a mai adăugat că şi conduita medicilor trebuie să se schimbe, pentru depistarea noii boli Evali. În situaţia în care se prezintă o persoană care are simptomele menționate este indicat ca medicul să întrebe și dacă utilizează țigara electronică, nu doar dacă fumează țigară convențională.

Lichidul din țigara electronică are în compoziție nicotină, aromatizanți, metale grele, precum plumb, nichel, staniu, compuși organici volatili, particule ultra fine și produse chimice cauzatoare de cancer. Medicul consideră că cea mai puternică măsură antifumat care funcționează și pentru țigara electronică este mărirea taxei pe pachetul de tutun.”