Semnal de alarmă tras la nivelul ONU. Piața drogurilor este în plină expansiune

Semnal de alarmă tras la nivelul ONU. Piața drogurilor este în plină expansiune Sursa: Arhiva EVZ

Piața drogurilor este în expansiune, la nivel mondial, iar producția de cocaină a atins niveluri record prin comparație cu perioadele dinainte de pandemie. Un raport al Organizației Națiunilor Unite semnalează că din ce în ce mai multe organizații de crimă organizată sunt implicate în traficul de droguri la nivel mondial.

Producția mondială de cocaină a atins cote istorice după o perioadă de regres în timpul pandemiei de coronavirus. Un număr din ce în ce mai mare de organizații criminale sunt implicate în traficul de droguri la nivel mondial, pe fondul unei cereri uriașe din partea consumatorilor. Organizația Națiunilor Unite (ONU) a dat publicității un studiu, în acest sens, la Viena.

„Oferta mondială este la niveluri record”, se arată în World Cocaine Report 2023. Documentul dezvăluie că aproape 2.000 de tone de clorhidrat de cocaină au fost produse în 2020, mai mult decât dublu în raport cu 2014. Produsul este de cea mai înaltă puritate, astfel că pe piața drogurilor, cantitatea care ajunge, este mult mai mare. Traficanții amestecă drogul cu alte substanțe pentru a-și crește profiturile, relateaza 20 Minutos preluat de Rador.

Creșterea producției de cocaine se datorează atât extinderii culturii de coca, cât și îmbunătățirii procesului de procesare. Raportul detaliază că cultura de coca a crescut cu 35% între 2020 și 2021, o cifră record. Este cea mai mare creștere anuală înregistrată din 2016. Acest lucru se datorează și creșterii cererii de droguri pe piață. În acest sens, cele mai importante piețe de vânzare a drogurilor rămân cele tradiționale, America de Nord și Europa. Însă traficanții iau în calcul extinderea și pe alte piețe precum cele din Africa și Asia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Potențialul de extindere a pieței cocainei în Africa și Asia este o realitate periculoasă”, au spus autorii raportului.

Crește cantitatea capturată de autorități

Pe de altă parte, capturile de cocaină efectuate de către forțele de ordine din întreaga lume au crescut, brusc și au atins un record de aproape 2.000 de tone în 2022. Capturile au crescut mai mult decât producția, iar acest lucru înseamnă că autoritățile au reușit să controleze creșterea cantităţii de cocaină disponibilă pentru consum.

În marile porturi din Marea Nordului, cum ar fi Anvers, aproape 90 de tone de cocaină au fost confiscate în 2021, iar în Rotterdam, peste 70 de tone. Aceste două porturi, împreună cu Hamburg, au înlocuit Spania și Portugali, devenind cele mai frecvente locuri pentru intrarea cocainei în Europa de Vest.

Deși Columbia continuă să domine rutele din America de Sud către piața SUA, grupurile de trafic și-au diversificat rutele prin America Centrală. De aici, o cantitate din ce în ce mai mare de cocaine este trimisă spre Europa. De asemenea, regiuni din Africa de Vest și Centrală, precum și din Europa de Sud-Est, devin zone cheie de tranzit pentru droguri.

Mai multe grupări de crimă organizată implicate în trafic

Raportul ONU notează că peisajul criminal este fragmentat și tot mai multe grupuri sunt implicate în afacere. În Columbia, odată cu demobilizarea FARC, care controlau multe din regiunile cultivatoare de coca ale țării, a fost deschisă calea altor grupări, locale și străine, din Mexic și din Balcani. În Brazilia, crima organizată pare să vizeze țările africane vorbitoare de portugheză, precum Mozambic, Angola și Capul Verde.

Raportul dezvăluie că așa-numiții „furnizori de servicii”, grupuri specializate care își oferă serviciile pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, în schimbul plății sau comisioanelor, au proliferat.

„Aceste grupuri variază de la bandele de motocicliști din Belgia până la grupurile criminale organizate bine conectate din Guatemala. Experții cred că această practică este răspândită în America Centrală și de Sud, Caraibe și Africa”, a confirmat ONU.