Criza de sănătate riscă să provoace mari probleme sociale la sud de Dunăre, Un studiu al Agenției pentru sondaje sociologice și de piață AFIS de la Sofia arată că mulți bulgari trec deja prin momente grele din cauza pandemiei și a măsurilor luate pentru combaterea ei, E un semnal de alarmă și pentru România,careare o situație în multe privințe asemănătoare vecinei de la sud de Dunăre, Iată ce notează duma.bg:
„Circa 10% dintre bulgari susțin că deja nu se mai pot susține financiar, după o lună de stare din urgență. Alți 20% cred că ar mai avea bani pentru cel mult o săptămână, iar 19,8% - pentru mai bine de jumătate de an, după cum arată datele unui studiu al Agenției pentru sondaje sociologice și de piață AFIS de la Sofia, care în perioada 11-13 aprilie a intervievat prin telefon 2.085 de cetățeni bulgari majori.
Lovitura financiară este mai puternică în cazul persoanelor ale căror venituri sunt oricum limitate.
Criza amplifică discrepanțele sociale, având în vedere că circa jumătate dintre cetățenii de peste 18 ani beneficiază de un tampon financiar pentru a rezista încă o lună de stare de urgență, iar unul din cinci poate fi liniștit în viitorul mai îndepărtat, arată AFIS.
Aproape jumătate dintre bulgari și-au pierdut deja locurile de muncă, în tot atâtea familii există cel puțin o persoană care are salariul redus, 28% sunt afectați de reducerea programului de lucru.
Circa 45% dintre cei angajați în domeniul turismului, hoteluri și restaurante, sunt deja fără un loc de muncă. Deocamdată sunt mai puțin afectați cei din domeniul serviciilor, comerțului, agriculturii și industriei.
Potrivit datelor AFIS, înainte de criză, doar 44% dintre persoanele majore au avut un contract de muncă full-time, 3% au fost cu contracte part-time, 1% cu convenții civile, 2% au avut bani de la soț sau părinte, 25% - de la stat (pensionari), iar 6% se autoasigură.
Circa 48% se așteaptă ca viața din Bulgaria să revină la normal “în câteva luni”.
Majoritatea presupune că finalul acestei încercări va fi pe la sfârșitul anului (23%) sau după aceea (15%).
Odată cu prelungirea stării de urgență, nu putem să vorbim și de îmbunătățirea semnificativă a așteptărilor legate de un final apropiat, arată AFIS, care compară datele din actualul sondaj cu cel anterior, de la sfârșitul lunii martie. În urmă cu două săptămâni, 51,1% au considerat că lucrurile vor reveni la normal în câteva luni, iar acum sunt 47,7%”.