Semnal de alarmă! Nu mai postați adeverințe de vaccinare. Infractorii exact asta așteaptă
- Mihai Soica
- 28 martie 2021, 06:15
Autoritățile române trag un serios semnal de alarmă în legătură cu un nou fenomen infracțional legat de adeverințele de vaccinare.
Nu mai postați adeverințe de vaccinare.Tot mai mulți români au făcut un titlu de glorie din a-și publica pe internet adeverințele de vaccinare. Numai că infractorii din domeniul falsurilor exact asta așteaptă. Pe aceste adeverințe sunt trecute tot felul de date, de la numele persoanei în cauză, până la lotul de vaccin și producătorul acestuia.
Ce este cel mai important pe aceste adeverințe sunt codurile QR, care sunt emise pentru fiecare persoană vaccinată în parte. Acets cod QR apare în Registrul național al persoanelor vaccinate și poate genera o serie de informații utile pentru autoritățile medicale, dar și pentru infractori.
Mai mulți polițiștii au declarat pentru Evenimentul Zilei că au început să apară informații despre anumite rețele de falsificatori de adeverințe de vaccinare. Aceste adeverințe de vaccinare sunt căutate de persoane care vor să plece în concedii spre zone unde circulația este condiționată de efectuarea vaccinului.
Nu mai postați adeverințe de vaccinare. 200 de dolari pentru un fals
În prezent, în Statele Unite o astfel de adeverință de vaccinare falsă este vândută contra sumei de 200 de dolari.
„Nu toată lumea are acces la vaccin. Campaniile sunt lente în multe țări, iar oamenii s-au săturat de lockdown-uri și stări de alertă. Dacă oamenii pot obține cu ușurință un pașaport fals pentru a evita restricțiile, atunci vor face acest lucru și va apărea o piață ilicită în jurul său”, a spus Michela Menting, care acoperă securitatea cibernetică pentru ABI Research.
Dacă în Statele Unite, autoritățile federale caută soluții să combată acest fenomen, în România, lucrurile sunt mult mai complicate. De exemplu, la Baia Mare a fost anihilată o rețea care vindea adeverințe false care atestau faptul că persoana testată cu testul PCR nu are COVID 19.
„În cursul lunii ianuarie, ca urmare a exploatării unor date de interes operativ, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Baia Mare, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, mai multe persoane care călătoresc în Uniunea Europeană își procură adeverințe false, care atestă că au efectuat teste COVID (PCR), al cărui rezultat este negativ. Din cercetările efectuate până în prezent s-a stabilit că gruparea punea la dispoziția cetățenilor care călătoresc în Uniunea Europeană adeverințe false de testare Covid, contra sumei de aproximativ 200 de lei”, spun anchetatorii.