SEMNAL DE ALARMĂ. Moscova: Trupele de menținerea a păcii sunt PRIZONIERE în Transnistria

SEMNAL DE ALARMĂ. Moscova: Trupele de menținerea a păcii sunt PRIZONIERE în Transnistria

Propaganda rusă a transmis ieri un mesaj alarmant al administrației de la Kremlin cu privire la situația din Transnistria, insinuând că trupele sale de menținere a păcii ar fi "prizoniere" în autoproclamata republică separatistă aflată la granița dintre Republica Moldova și Ucraina.

Potrivit postului militar Zvedva, citat de agenția Sputnik, sute de mii de oameni, printre care și un contingent de soldați ruși mobilizați pentru menținerea păcii în zonă, sunt captivi în Transnistria, după ce luna trecută Ucraina a adoptat o lege prin care interzice accesul trupelor ruse de menținere a păcii în republica separatistă.

Mai mult de cât atât, Zvedva acuză Kievul că își coordonează acțiunile cu Chișinăul, trupelor ruse de menținere a păcii fiind în prezent în imposibilitatea de a ajunge, pe uscat sau pe calea aerului, la posturile lor din Transnistria.

Astfel, sursa citată susține și că Ucraina a mobilizat numeroase trupe și armament la granița cu Transnistria, sub pretextul că autoproclamata republică ar putea lansa o campanie militară împotriva sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Se pare că autoritățile de la Kiev vor să pozeze în victime înconjurate de inamici, gata să-i atace. E greu de spus dacă, în viitorul apropiat, vom avea un război în zonă, dar nu excludem posibilitatea unei provocări din partea Ucrainei. În acest sens, s-ar putea folosi de una dintre numeroasele lor mici armate private, care refuză să primească ordine de la Kiev", a avertizat un oficial KGB din Transnistria, citat de postul TV Zvedva.

Pe de altă parte, acum o săptămână, adjunctul ministrului de Externe din Transnistria, Vitali Ignatiev, lansa un avertisment similar cu privire la trupele ucrainene comasate la granița cu republica separatistă.

"Situația e foarte dificilă... Producția economică este în scădere, comerțul exterior la fel, iar securitatea este amenințată, atât de partenerii moldoveni care participii la exerciții NATO, cât și de presiunea ucraineană, care crește de la o zi la alta", declara pe 22 iunie Ignatiev.

Nu în ultimul rând, oficialul transnistrean a menționat și blocada impusă de Kiev cu privire la circulația celor aproximativ 200.000 de cetățeni ruși și transnistreni. 

"N-au mai putut călători spre Rusia, via Ucraina, de mai bine de un an. Trebuie să treacă prin Moldova, dar acum și Chișinăul pune piedici, pe lângă sancțiunile economice", conchide adjunctul ministrului de Externe.