Semnal de alarmă. Cutremurul, o tragedie mai mare decât pandemia

Semnal de alarmă. Cutremurul, o tragedie mai mare decât pandemia

Au trecut 30 de ani de la cutremurul din 30 mai 1990, de 6,9 pe scara Richter. Senatorul Marius Marinescu este de părere că un cutremur de mare magnitudine, precum cele din 1977 și 1990, este o tragedie mai mare decât pandemia

Senatorul Marius Marinescu a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre cutremurul care a avut loc în anul 1990 și a tras un semnal de alarmă care ar putea să-i înspăimânte pe români.

"Cutremurul a avut loc pe 30 mai. A avut loc la ora 14:40, timp de aproximativ 35 de secunde. A fost un cutremur cu magnitudinea de 6,9 pe scara Richter. S-a creat multă panică. Eu eram director în Primăria Capitalei şi am încercat să iau legătura cu părinții, să văd dacă s-a întâmplat ceva cu ei, cu băiatul meu. Am luat legătura cu soţia mea, nici ea nu a reuşit să găsească linia telefonică liberă. Liniile telefonice erau blocate. Lumea ieşise în stradă, se așteptau la alte replici. Era blocaj şi în circulație. Televiziunea Română şi radioul au marcat acest moment.

În urma acestui cutremur, au decedat 13 persoane şi au fost rănite aproape 360 de persoane. Nu au fost avarii grave la clădiri, dar primele elemente de construcție care au căzut au fost coşurile de fum şi cei care au murit au fost loviți de cărămizile care au provenit de la acestea. Au fost câteva cazuri de persoane care au făcut stop cardiac din cauza panicii", a spus Marius Marinescu, în exclusivitate pentru DCNews.

"Aş face o comparație între cutremurul din 1977 şi cel din 1990. Cel din '77 a fost un cutremur mare, cu epicentrul tot în Vrancea. A fost de magnitudinea 7,2  pe scara Richter. Deci o diferenţă de 0,3 unităţi seismice între cele două cutremure. Cel din '77 a avut o amplitudine seismică de trei ori mai mare şi o energie de nouă ori mai mare.

Diferenţa între un cutremur de gradul 7 şi unul de gradul 8 pe scara Mercalli dezvoltă o amplitudine a intensităţii de zece ori mai mare şi o energie de 30 de ori mai mare. În urma cutremurului din 1977, au murit aproape 1600 de persoane şi au fost vreo 11.000 de răniţi și 30.000 de imobile afectate. Oraşul Zimnicea a fost pus la pământ", a mai spus Marius Marinescu.