Semințele de chia reprezintă o alternativă viabilă pentru persoanele care vor să slăbească, dar nu au timp să meargă în sala de forță.
Pe lângă faptul că apa cu semințe chia este o sursă generoasă de nutrienți esențiali, îmbunătățește tranzitul intestinal și oferă senzație de sațietate.
Semințe de chia, sănătate curată pentru inimă și ficat
Semințele, nu mai mult de o linguriță, trebuie lăsate în apă peste noapte și este indicat să fie consumate dimineața, cu o jumătate de oră înainte de masă. Amestecul este foarte bogat în fibre, proteine, grăsimi bune, calciu, mangan, magneziu, fosfor și antioxidanți.
Odată consumat, amestecul îmbunătățește digestia și tranzitul intestinal scrie publicația de specialitate Everyday Health. Acestea nu sunt singurele beneficii pe care semințele de chia le aduce organismului, consumate corespunzător, semințele întăresc sistemul osos, contribuie la pierderea kilogramelor și mențin inima sănătoasă.
Războinicii azteci foloseau semințele de chia pe post de alimente necesare supraviețuirii. Semințele provin din planta Salvia Hispanica. Un studiu din 2015 publicat în Nutricion Hospitalaria a consemnat că ingerarea a 35 de grame de semințe chia, echivalentul a trei lingurițe, pentru o perioadă de 3 luni, a dus la pierderea în greutate. Studiul a fost efectuat pe 26 de persoane supraponderale.
„Semințele de chia sunt bogate în fibre, ceea ce poate contribui la creșterea sațietății”, spune Tara Collingwood spceicalistă în nutriție.
Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre, proteine sau grăsimi bune
Specialista în nutriție a subliniat faptul că semințele de chia pot preveni supraalimentarea. Reprezintă totodată o sursă importantă de proteini și grăsimi. Două lingurițe conțin cca. 4,7 grame de proteine, 10 grame de fibre și nouă grame de grăsimi bune.
„Semințele de chia sunt mici, dar ele conțin mai multă nutriție decât crezi”, spune Collingwood. Sunt pline de acizi grași omega-3 (din acizii alfa-lipoici sau ALA, forma vegetală a acizilor grași), antioxidanți, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier și zinc”, a adăugat expertul în nutriție.
Un alt studiu, publicat în 2016 în Journal of Food Science and Technology, indică faptul că semințele de chia conțin antioxidanții necesari pentru protecția inimii și a ficatului. Pot fi consumate fie în salate, uscate, în produse de patiserie sau în smoothie-uri.