Ingenioasele ambarcaţiuni sunt arma secretă a traficanţilor de droguri din ţările Americii Centrale,
O flotă de ambarcaţiuni neobişnuite, nave de transport de forma unor submarine, brăzdează de câţiva ani oceanele din jurul celor două Americi şi le dau coşmaruri gărzilor de coastă pentru că multe dintre ele, extrem de greu de reperat, sunt înţesate cu cocaină.
Autorităţile americane au descoperit pentru prima dată o astfel de ambarcaţiune în 2006, în largul ţărmurilor statului Costa Rica. Botezat „Big Foot“, falsul submarin albastru, autopropulsat, transporta tone de cocaină. Şi era primul dintr-o serie neîntreruptă de astfel de transportoare care legau cele două Americi, pe calea apei, relatează AFP.
„Credem că un astfel de submarin poate transporta până la zece tone de cocaină“, explică amiralul Joseph Nimmich, directorul structurii care se ocupă cu depistarea traficului de droguri pe mare, cu sediul în Florida. O flotă în creştere Specialiştii estimează că, anul trecut, circa 40 de astfel de semisubmarine, pline cu cocaină, au plecat din America Latină înspre Statele Unite şi că numărul lor se va dubla în acest an. Dificil de reperat de dispozitivele radar, ambacaţiunile sunt mijlocul ideal de transport al cocainei între reţelele de traficanţi.
Un astfel de semi-submarin se deplasează sub nivelul mării, iar „Big Foot“, de exemplu, era echipat cu un scut termic care îi permitea să treacă neobservat de detectoarele cu infraroşu. Navigare ilegală
Mai nou, traficanţii şi-au dotat transportoarele şi cu o „supapă de sabordaj“ care permite echipajului, îngrămădit într-o mică capsulă, să scufunde semisubmarinul imediat cum sesizează apropierea unor gărzi de coastă. Nicio dovadă de trafic ilegal nu mai poate fi atunci recuperată. E nevoie de găsirea unor tehnici ingenioase de supraveghere pentru a-i putea prinde, explică Zachary Man, purtătorul de cuvânt al serviciilor de frontieră.
Soluţia aparent cea mai simplă ar fi scrutarea suprafeţei apei din aer, însă semisubmarinele, vopsite în albastru, rapide, autonome şi lăsând în urmă un siaj foarte discret, sunt greu de detectat. De aceea, gărzile de coastă încearcă să convingă Congresul american să declare ilegal simplul fapt de a te afla la bordul unei astfel de ambarcaţiuni, pe apele internaţionale, indiferent dacă se găsesc sau nu droguri la bordul acestora.
„Astfel de vase sunt special comandate pentru traficul ilicit“, afirmă amiralul Nimmich, chiar dacă imense semi-submarine sunt utilizate legal pentru a transporta, de exemplu, componente de platforme petroliere.