Cutremurul din weekend a fost cel mai puternic din acest an. Pentru că s-a produs la o adâncime mică, a fost resimțit și în Transilvania. Specialiștii anunță un seism puternic, dar peste câțiva zeci de ani.
Cel mai puternic cutremur din acest an, de 5,7 grade pe scara Richter, înregistrat sâmbătă seara la 21.14, nu a produs victime, nu a dus la prăbușirea clădirilor, însă a fost simțit până în Transilvania și a lăsat un județ din Moldova pe întuneric. Până în jurul orei 23.30 gălățenii au stat, speriați, pe întuneric. Până ieri, un cartier din oraș nu avea căldură. Cutremurul din Vrancea nu a fost unul tectonic, altfel spus produs la adâncimi de peste 60 de km, așa cum sunt majoritatea seisemelor din zonă. Institul de Fizică a Pământului (IFP) a anunțăt că a fost vorba de un cutremur de suprafața, produs la 39 de km adâncime, caracteristic în special Banatului și Olteniei.
Cum să evitați un dezastru
Imediat, Secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Raed Arafat, și specialiștii de la cutremur. net au sfătuit populația cum să evite pierderile de vieți în cazul unui seism mai puternic.
1. Mobilierul şi echipamentele trebuie fixate bine în podea sau pereți pentru a nu se răsturna peste cineva.
2. Locuri sigure sunt: sub mese sau birouri grele; pe holuri; în colțul camerelor; lângă stâlpii de rezistență.
3. Locuri periculoase sunt: lângă ferestre; lângă obiecte grele ce ar putea să cadă; în bucatarie.
4. Trebuie făcut un plan de evacuare rapidă a locuinței.
5. Învățați toată familia să închidă gazele, apa și electricitatea după un seism puternic.
6. Nu ancorați deasupra țevilor de gaz sau apă obiecte grele a căror prăbușire le-ar putea sparge sau rupe.
7. Fiecare familie ar trebui să aibă provizii pentru 72 de ore.
8. Nu agățați tablouri sau oglinzi grele deasupra paturilor.
Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al IFP, apreciază că în următorii ani nu se va înregistra un seism puternic asemănător cu cel din 1977, de 7,2 grade Richter, care a dus la moartea a 1570 de oameni. „Am făcut analize pe ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani. Rămân pe varianta că va fi un cutremur foarte adânc, dar foarte, foarte târziu, nu acum. Acesta de ieri, nu a alungat pericolului unuia mai mare. Deocamdată însă, lumea să stea liniştită, să îşi vadă de treburile obişnuite. Evenimente puternice în Vrancea au loc la o sută de ani, 60 de ani sau 37 de ani”, a declarat Mărmureanu.
Cutremure puternice în Japonia și China
Un cutremur puternic a avut loc în centrul Japoniei, sâmbătă noaptea, rănind 45 de persoane și distrugând zeci de case, potrivit CNN. Seismul a avut loc în zona muntoasă a prefecturii Nagano, la 10 km adâncime, și a avut magnitudinea de 6,8. Cel mai afectat a fost satul Hakuba, unde zeci de case și depozite au fost dărâmate. Televiziunile locale au arătat alunecări de teren, ce au blocat drumuri și căi ferate. Sute de membri ai echipelor de salvare au fost trimiși în zonă. A fost unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani, în această regiune. Un alt seism puternic a lovit sudvestul Chinei, omorând cel puțin patru persoane, rănind alte 50 și afectând 25.000 de locuințe. Cutremurul a avut magnitudinea 6,3 și s-a produs la o adâncime de 15 km. În ultima săptămână s-au înregistrat mai multe seisme cu magnitudinea 5,8-6,9 în Indonezia, Noua Zeelandă, Guatemala, Salvador și Peru.