Seismul care arată cât de vulnerabilă e Turcia

Seismul care arată cât de vulnerabilă e Turcia

Premierul turc a admis că ţara are nevoie de ajutor extern după cutremurul de duminică şi i-a criticat dur pe constructorii de locuinţe.

Şeful guvernului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a recunoscut, ieri, că reacţia guvernului şi a autorităţilor locale la seismul din provincia Van nu a fost suficient de promptă. "Recunosc că am eşuat în primele 24 de ore. Dar e ceva normal. Se întâmplă peste tot în lume", a declarat Erdogan, pentru cotidianul "Zaman".

El a răspuns astfel criticilor din presă, care a acuzat faptul că echipele de salvare au ajuns cam târziu la victimele tragediei soldate cu peste 460 de morţi.

Lipsă de coordonare

Ne puteți urmări și pe Google News

Semiluna Roşie turcă a trimis 17.836 de corturi în regiunea Van, din sud-estul ţării, suficiente pentru sinistraţii de acolo, potrivit premierului turc. Corturile nu au putut însă fi distribuite din cauza "lipsei de coordonare". În regiune au mai fost trimise 60 de case din prefabricate şi 66.760 de pături. "Statul este aici cu toate instituţiile sale", a insistat Recep Tayyip Erdogan.

Ulterior, premierul turc i-a pus la zid pe constructorii de locuinţe, despre care a spus că sunt iresponsabili. Potrivit lui Erdogan, numărul victimelor ar fi fost mai mic dacă se respectau standardele în construcţii, iar tragedia de duminică a arătat că atât autorităţile, cât şi constructorii nu au tras învăţămintele de rigoare din seismele anterioare.

Ajutor din Israel

Cutremurul de duminică a distrus peste 2.000 de clădiri, informează BBC. Deşi iniţial anunţase că nu va accepta ajutor extern, guvernul turc a revenit asupra deciziei.

Turcia va accepta ajutoare străine, inclusiv din partea Israelului, a informat o sursă diplomatică turcă.

"Turcia ne-a solicitat rulote pentru persoanele rămase fără adăpost. Am acceptat imediat", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Yigal Palmor.

Relaţiile dintre cele două state s-au deteriorat după incidentul din 2010, când nouă turci au fost ucişi într-un raid israelian asupra unei flotile propalestiniene. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/vAgeDz8xt6w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Salvare miraculoasă în Turcia. Scos de sub dărâmături la 54 de ore după cutremur
  • Cutremurul din Turcia: Bebeluş salvat de sub ruine