Președintele Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au căzut de acord că războiul nuclear nu este o opțiune viabilă, dar, se pare, Rusia nu a renunțat complet la varianta aceasta.
Șeful Statului Major al Rusiei a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe pe teme de securiatte, că „Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare" Avertismentul vine la doar o săptămână după întâlnirea de gradul zero dintre Vladimir Putin și Joe Biden, la Geneva, scrie Antena3.
„Rusia își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor de distrugere în masă sau a armelor obișnuite împotriva țării", a declarat miercuri șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, citat de Sputnik.
Vorbind la cea de-a noua Conferință de la Moscova privind securitatea internațională, Gherasimov a subliniat că politica nucleară a Rusiei are un caracter pur defensiv.
„Federația Rusă își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare numai ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia sau a aliaților săi, precum și în caz de agresiune împotriva Federației Ruse prin utilizarea de arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată", a explicat Valeri Gherasimov.
Arsenalul nuclear rusesc este pur defensiv
Miercuri, generalul armatei Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dezvoltarea liniilor de estompare a armelor, în timpul conferinței internaționale de securitate de la Moscova. El a subliniat necesitatea unor tratate care să țină sub control armele nucleare și a clasificat arsenalul nuclear rusesc drept „pur defensiv”.
În iunie 2020, Putin a aprobat politica de descurajare nucleară a Rusiei, care îi permite să utilizeze arme nucleare ca răspuns la un atac cu arme convenționale.
Putin ar putea, de asemenea, să foloească arme nucleare dacă Rusia obține „informații fiabile” despre lansarea rachetelor care vizează teritoriul său sau aliaților săi, potrivit Associated Press.
În contextul celor ai instabile relații cu SUA, de la Războiul Rce încoace, semnarea documentului de către Putin a ridicat îngrijorări cu privire la un potențial conflict.