Bruno Kahl a fost extras vineri într-o operațiune specială în Kiev. Şeful Serviciului de informaţii externe german (BND) se afla în Ucraina în momentul când Rusia a început invazia asupra statului vecin. Orațiunea a avut succes după prima încercare care a eșuat, anunță presa germană.
Şeful Serviciului de informaţii externe german (BND), Bruno Kahl, se afla în Ucraina în momentul începerii invaziei ruse şi a trebuit să fie repatriat printr-o operaţiune a forţelor speciale după ce spaţiul aerian ucrainean a fost închis, a relatat presa germană.
BND a confirmat că Bruno Kahl se afla miercuri în Ucraina pentru discuţii urgente, dar a trebuit să-şi schimbe planurile de plecare după ce a început operaţiunea militară rusă.
Din cauza declanşării ostilităţilor şi închiderii spaţiului aerian al Ucrainei, președintele a revenit pe cale terestră, a precizat BND într-un comunicat.
Pe măsură ce Rusia a preluat rapid controlul asupra spațiului aerian ucrainean și unitățile ruse s-au apropiat de Kiev, Kahl nu a reușit să ajungă la timp la această unitate de evacuare. În schimb, agenți ai BND au fost trimiși să-l ducă vineri pe șeful spionilor în Polonia.
Der Spiegel a confirmat raportarea Focus, spunând că Kahl a fost adus în Polonia într-un convoi de vehicule, în același timp cu un număr mare de civili ucraineni plecați la granițele țării UE.
Bruno Kahl a fost dus din Ucraina în Polonia
Bruno Kahl, șeful Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND), se afla la Kiev pentru a se întâlni cu colegii ucraineni când forțele ruse au intrat în capitala ucraineană.
Se pare că Kahl a sosit la Kiev cu câteva zile înainte ca Rusia să lanseze un atac militar în Ucraina. Când ministrul german de externe Annalena Baerbock le-a cerut cetățenilor să părăsească țara joi, diplomații și agenții de informații au fost evacuați de un detașament special al poliției germane, a informat Focus. Der Spiegel a confirmat raportarea Focus, spunând că Kahl a fost adus în Polonia într-un convoi de vehicule
Kahl fusese la Kiev pentru a „discuta fundalul” conflictului actual cu Rusia
În timp ce Germania, ca și alte țări NATO, a refuzat să intervină militar în Ucraina, nu este clar ce asistență oferă agenția lui Kahl Kievului. Până vineri după-amiază, trupele ruse au ajuns la periferia Kievului din mai multe părți și au susținut că au capturat un aerodrom cheie în afara capitalei ucrainene.
Guvernul ucrainean a început să înarmeze civilii, în timp ce președintele Zelensky a semnalat că este dispus să negocieze cu președintele rus Vladimir Putin. Rusia și -a exprimat, de asemenea, interesul pentru negocieri, dar, până vineri seara, nu s-a putut ajunge la un acord cu privire la un loc pentru discuții, iar Moscova a susținut că Kievul a întrerupt comunicarea și că armata ucraineană a ordonat unităților să intre în sectoarele dens populate ale capitalei.
Moscova cere ca Kievul să dezarmeze, să se angajeze în neutralitate și să renunțe la aspirațiile sale de aderare la NATO. În timp ce Occidentul a răspuns ofensivei Rusiei cu condamnări, sancțiuni și ajutor militar pentru Ucraina, Rusia insistă că ofensiva este necesară pentru a apăra oamenii din regiunea Donbass de agresiunea ucraineană și pentru a proteja securitatea națională a Rusiei.