Șeful spionilor slovaci, pus sub acuzare. Este suspectat de conspirație

Șeful spionilor slovaci, pus sub acuzare. Este suspectat de conspirație

Fostul și actualul șef al Agenției de Spionaj din Slovacia și alți cinci ofițeri de poliție și de informații au fost acuzați de abuz de putere și conspirație criminală, a anunțat joi, șeful Poliției din Slovacia, Ștefan Hamran.

Scandalul este văzut de politicienii slovaci ca fiind o reglare de conturi între Poliția Națională și serviciile secrete, fiind numit ”o lovitură de stat a Poliției”.

Scandalul vine cu puțin timp înaintea viitoarelor alegeri anticipate.

Șeful Poliției din Slovacia, Ștefan Hamran a precizat că șeful Autorității Naționale de Securitate și fostul șef al Agenției de Spionaj, cunoscută și sub numele de SIS se confruntă, de asemenea, cu acuzații de abuz de putere, dar într-un dosar penal.

Șeful Poliției din Slovacia a condus ancheta în cazul dosarului de coruptie.

Șeful Poliției din Slovacia a condus ancheta în cazul dosarului de coruptie. Sursa foto: Hospodarske

În primul caz, Hamran a declarat că șapte persoane au organizat un grup infracțional organizat, pentru a-l ajuta pe un om de afaceri identificat ca Peter K., care era cercetat pentru infracțiuni de corupției.

Rețeaua spionilor proteja un om de afaceri

Șeful spionilor slovaci este acuzat că a obstrucționat investigațiile în acest caz, în perioada în care țara era condusă de un premier de stânga, în persoana lui Robert Fico. Acest lucru se întâmpla înainte de 2020.

Fostul șef al SIS Vladimir Pcolinski, precum și actualul șef Michal Alac, omul de afaceri Jan Kosc, șeful NSA Roman Konecni, fostul spion Martin Ciriak și fostul polițist Jan Kalavski se numără printre acuzați, a informat șeful poliției, Ștefan Hamran.

Sunt multe neclarități în acest dosare

Potrivit jurnaliștilor, patru anchetatori de la Agenția Națională de Criminalistică au fost reținuți și acuzați de presiuni asupra martorilor. Ulterior, o instanță a respins acuzația iar cei patru ofițeri au fost eliberați.

În cel de-al doilea caz, cei doi spioni șefi sunt acuzați că au conspirat pentru a scăpa de ofițerii din cadrul Autorității de Securitate, care eliberează autorizații care permit funcționarilor să acceseze informații clasificate.

Alegeri anticipate în Slovacia

În prezent, în Slovacia urmează să aibă loc alegerile anticipate. Robert Fico, fostul premier care dorește să revină la putere, a acuzat că o astfel de mișcare atât de aproape de alegeri este menită să dăuneze partidului său și opoziției.

Fico a numit această evoluție o ”lovitură de stat a Poliției”, și a cerut demiterea lui Hamran. De asemenea el a solicitat o sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru a discuta această problemă.

Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova urmează să se întâlnească vineri cu membrii actualului guvern interimar pentru a discuta despre acest anunț.

Partidul de stânga al lui Fico, Smer-Social-Democrația Socială, a pierdut alegerile generale din 2020 și a fost înlocuit de un guvern de coaliție, ale cărui partide au făcut campanie pe tema corupției.

De la preluarea puterii de către noul Guvern, mai mulți înalți funcționari, ofițeri de poliție, judecători, procurori, politicieni și oameni de afaceri au fost acuzați de corupție și alte infracțiuni.

 

Ne puteți urmări și pe Google News