Slovacia. Partidele pro-ruse conduc în sondaje înaintea alegerilor. Slovacii nu mai vor în NATO

Slovacia. Partidele pro-ruse conduc în sondaje înaintea alegerilor. Slovacii nu mai vor în NATO

Slovacia ar putea urma modelul Ungariei pentru a deveni un "copil cu probleme al UE", a avertizat președintele țării. Slovacii vor veni la urne în septembrie, într-un scrutin despre care unii politicieni avertizează că ar putea schimba rolul Bratislavei în UE și NATO.

Președintele slovac Zuzana Čaputová a declarat pentru POLITICO că este îngrijorată de răspândirea dezinformării în țara ei și că viitoarele alegeri parlamentare ar putea eroda sprijinul Slovaciei pentru Ucraina. Dacă partidele populiste vor ajunge să conducă guvernul din toamna acestui an, a spus președintele într-un interviu, „poate că politica Slovaciei va fi mai asemănătoare cu politica externă de tip Viktor Orbán”.

Slovacia a fost un susținător puternic al Kievului pe tot parcursul războiului, oferind chiar și avioane MiG-29 forțelor ucrainene. Dar înaintea alegerilor din septembrie din țară, Smer-SD – un partid populist condus de controversatul fost prim-ministru Robert Fico, care a cerut încetarea sprijinului militar pentru Ucraina – este lider în sondaje.

Slovacia riscă să nu mai fie un aliat ferm al Ucrainei. Pentru că nou guvern ar putea schimba această ecuație, deoarece influența rusă continuă să se strecoară în Europa. Iar narațiunile rusești găsesc teren fertil în Slovacia: doar 40% dintre slovaci spun că Rusia este în primul rând responsabilă pentru războiul din Ucraina, potrivit unui sondaj recent realizat de think tank GLOBSEC – comparativ cu 85% în Polonia, vecinul de nord al Slovaciei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Slovacia trece printr-o „perioadă foarte dificilă”, a spus președintele, adăugând: „Văd nu doar polarizare, ci și fragmentare în societatea noastră”.

Campania de dezinformare realizată cu succes de Rusia

Deși fostul bloc de Est poate părea puternic pro-occidental în acest moment, la suprafață, dezinformarea și narațiunile pro-Rusia par să prospere. Čaputová, un avocat progresist și fost activist, a spus că țara ei se confruntă cu o campanie activă de dezinformare a Rusiei – și că fiind o „democrație mai tânără, suntem mai vulnerabili”.

Președintele Slovaciei a fost direct cu privire la rolul pe care crede că îl joacă unii politicieni aleși în răspândirea dezinformării: „Unii lideri politici, inclusiv parlamentari, răspândesc acest tip de informații direct în parlament, prin mass-media”, a spus ea.

Europarlamentarul Katarína Roth Neveďalová, secretarul internațional al Smer | Parlamentul European Partidul lui Fico a respins criticile. Într-o declarație trimisă prin e-mail din partea partidului, europarlamentarul Katarína Roth Neveďalová – secretarul internațional al lui Smer – a spus că „este o practică politică foarte murdară să acuzi oponenții că răspândesc dezinformarea. Respingem cu fermitate oricare dintre aceste acuzații și minciuni.”

5o la sută dintre slovaci sunt anti-americani

Cu toate acestea, se pare că impactul este tangibil. Aproximativ 50% dintre slovaci spun că SUA sunt o amenințare la adresa securității țării lor, arată sondajul GLOBSEC. Doar 58% dintre slovaci ar vota pentru a rămâne în NATO dacă s-ar organiza un referendum, iar 66% sunt de acord cu afirmația că „SUA trage Slovacia într-un război cu Rusia pentru că profită de pe urma acestuia”.

Rezultatele se bazează pe cercetările proprii ale NATO, care au constatat că doar 51 la sută dintre slovaci ar vota pentru a rămâne în NATO, comparativ cu 70 la sută în general în întreaga alianță. Monitorul NATO a constatat, de asemenea, că jumătate din populația Slovaciei s-ar opune asistenței continue pentru Ucraina.

Întrebată de ce narațiunile rusești rezonează cu părți ale societății slovace, Čaputová a spus că este un amestec de „atitudine pozitivă față de rădăcinile slave comune”, o anumită viziune asupra istoriei, impactul dezinformarii și „poate greșeli în comunicarea liderilor politici democratici”.

Și mulți slovaci s-au săturat, după o serie de crize precum pandemia de coronavirus, creșterea prețurilor la energie, inflația și războiul de alături. „Acesta este”, a spus ea, „de ce oamenii, cred, sunt supărați sau frustrați”.

Moment politic crucial

Cu partidul Smer votează în jur de 17 la sută, conform Sondajului de sondaje al POLITICO. Acest lucru îl plasează pe Smer – un membru al Partidului Pan-European al Socialiștilor Europeni – înaintea tuturor celorlalți concurenți în peisajul politic fracturat al Slovaciei.

Liderul Smer, Fico, care în trecut a ocupat funcția de prim-ministru de trei ori, a evitat să meargă la închisoare, după ce anul trecut parlamentul Slovaciei nu a aprobat o moțiune de suspendare a imunității în timp ce era investigat pentru crimă organizată.