Evenimentul Zilei > International > Șeful NATO: Coreea de Nord, o „amenințare internațională”. Războiul din Ucraina ar putea reaprinde și tensiunile dintre Rusia și Japonia
Șeful NATO: Coreea de Nord, o „amenințare internațională”. Războiul din Ucraina ar putea reaprinde și tensiunile dintre Rusia și Japonia

Șeful NATO: Coreea de Nord, o „amenințare internațională”. Războiul din Ucraina ar putea reaprinde și tensiunile dintre Rusia și Japonia

Parteneriatul dintre NATO și Japonia va fi întărit pe fondul războiului din Ucraina, anunță Jens Stoltenberg. Oficialul a avut o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida, în cadrul turneului diplomatic pentru consolidarea relațiilor cu aliații occidentali din Asia. În cadrul unei vizite la Seul, în Coreea de Sud, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a susținut că o amenințare internațională în acest moment este Coreea de Nord.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, se află într-un turneu diplomatic, menit să consolideze relațiile cu aliații occidentali din Asia în fața atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. Într-una din vizitele oficiale, a fost inclusă și o întrevedere cu prim-ministrul nipon Fumio Kishida.

„Războiul (declanşat de Rusia) în Ucraina contează pentru noi toţi şi din acest motiv suntem de asemenea foarte recunoscători pentru sprijinul pe care Japonia îl oferă, ce foloseşte inclusiv avioane şi capabilităţi cargo”, a spus Stoltenberg în timpul unui scurt discurs susţinut după o vizită la Baza Aeriană Iruma a Forţelor de Autoapărare ale Japoniei.

Turneul făcut de secretarul general al NATO a inclus și orașul Seul. Coreea de Sud a fost îndemnată să sporească sprijinul acordat Ucrainei. În discursul susținut de Jens Stoltenberg, au fost menționate țările care și-au schimbat politica de a nu livra arme unor ţări în conflict după ce Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei.

Jens Stoltenberg consideră Coreea de Nord o „amenințare” internațională

În timpul discursului susținut la Seul, secretarul general al NATO a afirmat că Coreea de Nord reprezintă o amenințare internațională. Acuzațiile sunt lansate după ce Coreea de Nord a acuzat Statele Unite și aliații occidentali că au depășit o „linie roșie” atunci când au decis să furnizeze Ucrainei tancuri avansate.

„Coreea de Nord continuă cu un model comportamental provocator și destabilizator, inclusiv prin teste balistice fără precedent efectuate în ultimul an, precum și prin continuarea activităților nucleare și a retoricii nucleare, toate în contradicție cu rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU. Aceste activități generează un pericol clar și prezent pentru Coreea de Sud, pentru regiune și pentru pacea și securitatea la nivel internațional. Împreună cu partenerii noștri, cerem Phenianului să oprească provocările și să se conformeze în totalitate legislației internaționale”, a afirmat Jens Stoltenberg în discursul rostit la Institutul CHEY pentru Studii Avansate, conform stenogramei discursului, vizualizata de agenția Mediafax.

Secretarul general al NATO a vorbit și despre furnizarea de sisteme de artilerie și rachete Grupului rus Wagner. Această acțiune a Coreei de Nord alimentează războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precizează Stoltenberg în discursul său.