NATO avertizează asupra unui război de durată al Rusiei în Ucraina și promite să fie pregătită

NATO avertizează asupra unui război de durată al Rusiei în Ucraina și promite să fie pregătită Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rusia se pregătește pentru un război prelungit, așa că NATO trebuie să se pregătească „pe termen lung” și să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, le-a declarat miercuri secretarul general adjunct al Alianței înalților oficiali militari din Europa.

Vorbind la deschiderea reuniunii Comitetului Militar (al NATO), de la Bruxelles, Mircea Geoană a spus că națiunile NATO trebuie să investească mai mult în apărare, să intensifice producția industrială militară și să valorifice noile tehnologii pentru a se pregăti pentru războaie viitoare.

În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se apropie de împlinirea unui an, se așteaptă ca înalții oficiali militari ai NATO să discute despre modul în care aliații pot extinde livrarea de arme, pregătirea și sprijinul Ucrainei, în următoarele luni, și despre cum își pot consolida propria apărare.

„Nu avem niciun indiciu că obiectivele (președintelui rus Vladimir) Putin s-au schimbat”, a spus Geoană, menționând că Rusia a mobilizat peste 200.000 de soldați suplimentari. „Deci trebuie să fim pregătiți pe termen lung. 2023 va fi un an dificil și trebuie să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Separat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că susținătorii occidentali ai Ucrainei se vor reuni, săptămâna aceasta, pentru a discuta modalități de a furniza arme mai grele și mai avansate, pentru a ajuta țara devastată de război în lupta sa împotriva Rusiei.

„Mai mult sprijin, mai avansat, arme mai grele și arme mai moderne”

Așa-numitul Grup de Contact pentru Ucraina se va întâlni la baza aeriană Ramstein din Germania, joi și vineri. Grupul este alcătuit din aproximativ 50 de oficiali de top din domeniul apărării, inclusiv secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care lucrează pentru a coordona contribuțiile militare către Ucraina.

„Mesajul principal va fi: mai mult sprijin, mai avansat, arme mai grele și arme mai moderne”, a declarat Stoltenberg, miercuri, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția. „Aceasta este o luptă pentru valorile noastre, pentru democrație, și trebuie să dovedim că democrația învinge tirania și opresiunea.”

Președintele Statului Major Comun, generalul armatei americane, Mark Milley, s-a întâlnit marți, în secret, cu ofițerul șef militar al Ucrainei, generalul Valerii Zalujnii, într-o locație nedezvăluită, din sud-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina. Și este de așteptat să transmită preocupările exprimate de Zalujnii celorlalți lideri militari, la întâlnire.

Întâlnirea lui Milley cu Zalujnii a fost rapid aranjată când a devenit clar, luni, că oficialul ucrainean nu va putea participa la sesiunile NATO în persoană. Este de așteptat să participe prin videoconferință, joi.

Colonelul Dave Butler, purtătorul de cuvânt al lui Milley, a declarat că acesta intenționează să le descrie șefilor militari ai NATO „condițiile tactice și operaționale de pe câmpul de luptă și să le spună care sunt nevoile militare”.

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, a declarat miercuri, la întrunirea înalților oficiali militari, că alianța trebuie să continue să se transforme, pentru a face față unor conflicte viitoare.

Războiul ne-a arătat, de asemenea, că trebuie să fiți capabili să duceți luptele de mâine, precum și pe cele de astăzi”, a spus Bauer, care face parte din Marina Regală a Țărilor de Jos. „Războiul modern este la fel de mult despre biți și roboți, cum este despre noroi și sânge.”

El a menționat că, în urmă cu aproximativ un an, Consiliul NATO - Rusia a avut ultima sa reuniune.

„Atunci încă puteam să stăm în jurul aceleiași mese”, a spus el, adăugând că acum, după invazia brutală a Rusiei și războiul din Ucraina, „lumea este un alt loc”.

NATO, a spus el, a dovedit că își poate crește rapid și își poate desfășura prezența militară când și unde este nevoie. Și a reiterat angajamentul că alianța este pregătită să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie.

Putin, a spus el, „a subestimat amploarea și curajul poporului, forțelor armate și conducerii ucrainene și a subestimat unitatea și solidaritatea noastră cu Ucraina”. Sprijinul alianței, a spus el, a făcut diferența pe câmpul de luptă și o va face în continuare.

Stoltenberg a spus, la conferința de la Davos, că este important ca Putin să nu câștige războiul și, prin furnizarea mai multor echipamente pe termen lung, Occidentul va ajuta la a-l forța să vină la masa negocierilor. „Este foarte periculos să subestimezi Rusia”, a avertizat el, potrivit abcnews.go.com

„Armele, ele sunt calea către pace”, a spus Stoltenberg, dar a adăugat că trebuie să fie furnizate repede.

„Este o nevoie urgentă. Timpul contează”, a spus el, la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat forumului prin videoconferință.

(Traducerea Rador)