Șeful MI5, despre lovitura primită de rețeaua de spionaj a Rusiei. Secretul? Europa s-a „curățat” de peste 400 de spioni ruși

Șeful MI5, despre lovitura primită de rețeaua de spionaj a Rusiei. Secretul? Europa s-a „curățat” de peste 400 de spioni ruși Sursa: Pixabay

Europa l-a lăsat pe Vladimir Putin fără cele mai importante mijloace de luptă folosite în Europa. Șeful MI5 a detaliat culisele unei operațiuni care l-a lăsat pe liderul de la Kremlin fără 400 dintre cei mai importanți pioni ai săi.

Șeful spionilor din Marea Britanie (MI5) a declarat că rețeaua de spionaj a Rusiei din Europa s-a deteriorat în urma expulzărilor în masă a peste 400 de spioni ruși. Capacitatea Rusiei de a spiona în Europa a primit „cea mai importantă lovitură strategică” din istoria recentă. Expulzarea în masă a peste 400 de spioni ruși din Europa în urma războiului din Ucraina a afectat profund capacitatea Rusiei de a lansa operațiuni ascunse pe continent, a declarat, miercuri, șeful serviciilor de informații interne al Regatului Unit.

Ken McCallum, directorul general al MI5, într-un discurs anual în care a prezentat amenințările la adresa Regatului Unit, a declarat că în acest an au fost expulzați din Europa 600 de oficiali ruși, dintre care 400 au fost clasificați de agenția sa ca fiind spioni.

Spionajul rusesc în Europa a primit „cea mai semnificativă lovitură strategică” din istoria recentă

„Am continuat să muncim intens pentru a face din Marea Britanie cel mai dificil mediu de operare posibil pentru acțiunile secrete rusești”, a spus Ken McCallum.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cazul Regatului Unit, de la expulzarea a 23 de spioni ruși care se prezentau drept diplomați, am respins peste 100 de cereri de vize diplomatice din motive de securitate națională. Ideea este că Marea Britanie se pregătește pentru agresiunea rusă în anii următori”, a subliniat şeful spionilor din Marea Britanie.

În comentariile de după discurs, McCallum a numit expulzările „o adâncitură foarte, foarte mare în apelul rușilor privind poziționarea în Europa”, adăugând că datele despre agenți au fost partajate între aliații europeni, astfel încât „nu este ușor pentru ruși să transfere” un spion „expulzat din țara A în țara D”.

McCallum avertizează cu privire la terorism, care rămâne o amenințare

El a adăugat: „Sper că ceea ce va continua să fie adevărat este că un volum foarte mare de talente rusești de informații instruite și experimentate, dacă pot folosi acest termen, va fi mult mai puțin util și în majoritatea celorlalte părți ale lumii pentru mulți ani de acum încolo.”

În discursul său a vorbit şi despre amenințarea tot mai mare din partea iranienilor, inclusiv despre „dorinţa de a răpi sau ucide rezidenți britanici care sunt văzuți ca dușmani ai regimului”, a spus McCallum.

Ken McCallum a dezvăluit, de asemenea, că au existat 10 „astfel de amenințări potențiale” doar în Marea Britanie din ianuarie. Şeful spionilor britanici a mai subliniat că Iranul este „gata să ia măsuri nesăbuite”, numindu-l un „adversar sofisticat”, relatează CNN.